Danas je Međunarodni dan slepih

Danas je Međunarodni dan slepih

Danas je Međunarodni dan slepih, poznat i kao „Dan belog štapa“. Predsednik Saveza slepih Srbije Milan Stošić ističe da je njihov položaj znatno unapređen i da postoje adekvatna sistemska rešenja, kao i da Srbija prednjači u odnosu na okruženje. Međutim, naglašava da i dalje postoje problemi koji treba da se reše, pre svega obrazovanje, zapošljavanje, novčana kompenzacija za negu i pomoć. Povodom Međunarodnog dana slepih, od danas će korisnici RTS Planete moći da isprate i seriju „Nečista krv“ uz audio-opise scena.

Savez slepih Srbije, jedna od najstarijih organizacija u Srbiji, postoji 76 godina i mnogobrojnim aktivnostima radi na unapređenju kvaliteta života slepih i slabovidih.

Milan Stošić ističe da nijedna invalidnost nije laka, ali da osećaj društvene solidarnosti umnogome umanjuje taj problem.

„Na našu inicijativu, donet je veliki broj pozitivnih zakonskih rešenja u oblasti obrazovanja i zapošljavanja i u mnogim drugim segmentima. Tako da u odnosu na neke početke, možemo da govorimo da je danas položaj slepih i slabovidih znatno unapređen i da postoje adekvatna sistemska rešenja“, naglašava Stošić.

Navodi i da Srbija u toj oblasti prednjači u odnosu na okruženje.

Postoje specifični problemi na koje ukazuju da se reše, pre svega oni koji se odnose na proces obrazovanja koje za njih ima posebno mesto.

„Znanjem se umnogome kompenzuje gubitak vida. Mislim da je inkluzivno obrazovanje dobro rešenje, ali da ima dosta nedostatka. Kadrovi nisu osposobljeni da dete nauče Brajevom pismu. Naša udruženja stalno ukazuju na to i pomažu da se obezbede pomagala“, navodi Stošić.

Naglašava i da je zapošljavanje jedan od velikih problema zbog toga, kako je rekao, što poslodavci i uprkos zakonu, na razne načine izbegavaju tu vrstu obaveze.

„Radije plaćaju kaznene penale. I to je sve zbog nekih predrasuda, neinformisanosti o mogućnostima slepih i slabovidih“, kaže on.

Takođe, suočavaju se i s problemom nege i pomoći kao jednog novčanog kompenzacionog prava, koje se neredovno usklađuje.

„Mislim da je to velika nepravda prema ovoj populaciji i da je potrebno da oni koji o tome odlučuju s malo više refleksa razumeju“, kaže Stošić.

Posebno ukazuje na to da se vrlo teško ostvaruje komunikacija između njih, koji identifikuju i doživljavaju te probleme i nude rešenja, i onih koji te probleme treba da reše.

Predrasude su, ističe, i dalje velike i vrlo često se događa da prilikom donošenja propisa o slepim i slabovidima govore oni koji njihove probleme i ne poznaju.

Radio-televizija Srbije je u saradnji sa Savezom slepih Srbije uspešno realizovala još jedan projekat prilagođavanja televizijskog programa za osobe oštećenog vida.

Posle adaptacije serije „Koreni“, povodom Međunarodnog dana slepih, od danas će korisnici RTS Planete moći da isprate i seriju „Nečista krv“, uz audio-opise scena.

Na ovaj način slepe i slabovide osobe dobijaju potpun doživljaj o sadržaju. Glas spikera opisuje scene, gestikulaciju likova i prenosi emocije.

U planu je nastavak saradnje na audio-deskripciji igranog programa Radio-televizije Srbije.