Meštani Ćelija nastavili blokadu puta, traže da se reši problem nestašice vode

Meštani Ćelija nastavili blokadu puta, traže da se reši problem nestašice vode

Grupa meštana blokirala je na dva sata, od 17 do 19 časova, u selu Ćelije magistralni put Kruševac–Kopaonik kako bi ukazala na problem nestašice vode. Saobraćaj ka Blacu preusmerava se na izlazu iz Kruševca kod pumpe na Bruskom putu.

Iako žive pored jezera Ćelije, koje Kruševac i okolinu snabdeva pijaćom vodom, meštani sela Ćelije često nemaju vodu tokom letnjih meseci. Ovaj problem nije od juče, već datira od pre 15 godina.

„Mi pustimo česmu, vazduh, a šta da platimo? Tri meseca na 40 stepeni mi nemamo vodu“, kaže Verica Tufegdžić iz Ćelija.

„Kada dođeš iz njive, umoran, znojav, nemaš vodu da piješ, nemaš da se okupaš, nemaš detetu da pružiš. Ja imam šestoro unučadi“, dodaje Biserka Tufegdžić koja živi nedaleko od akumulacije Ćelije.

Javno komunalno preduzeće „Vodovod“ ublažilo je nestašicu vode postavljanjem stacionarnih cisterni po selu. To privremeno rešenje očigledno ne rešava problem, naročito u letnjim mesecima kada su temperature često preko 35 stepeni.

„Silazimo traktorima do jezera da uzmemo vodu da bismo nosili kući, da bismo mogli da se istuširamo, da možemo da napojimo stoku. Ovde veći broj domaćinstava ima veći broj grla krupne stoke, konkretno krava. Jedna krava danas pije oko 100 litara vode. To je katastrofa, da mi živimo ovde na takoreći samoj obali jezera, a vodu nemamo“, poručuje Goran Vasić.

Predsednik mesne zajednice Ćelije Radenko Tufegdžić ističe da vodu nemaju skoro po 24 časa.

„I dan i noć, pa dođe malo, pa ponovo nestane. Onda se ispušta neki vazduh, tamo ovamo i imamo baš veliki problem“, dodaje Tufegdžić.

U kruševačkom „Vodovodu“ kažu da do nestašice vode dolazi zbog povećanog broja korisnika, nelegalnih priključaka i neracionalne potrošnje, pre svega zalivanja bašti i punjenja bazena.

U toku je nabavka novih pumpi za crpnu stanicu Ćelije kako bi se ublažio problem. Dugoročno rešenje, ističu u „Vodovodu“, je rekonstrukcija ćelijske mreže uz proširenje kapaciteta sa 60 na 120 kubika.

Meštani Ćelija i juče su protestovali i blokirali jednu traku puta Kruševac–Brus .