Vučić: Izjave Merkel o Ukrajini pokazuju kršenje poverenja

Vučić: Izjave Merkel o Ukrajini pokazuju kršenje poverenja

Nedavni komentari bivše nemačke kancelarke Angele Merkel o sporazumima iz Minska 2014-15 bacili su ukrajinski sukob u novo svetlo, izjavio je u subotu predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Merkelova je navela da je Kijev iskoristio prekid vatre da prenaoruža svoje trupe.

Mirovni sporazumi koji su posredovali Nemačka i Francuska pre osam godina postavili su put za mirnu reintegraciju Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR) u Ukrajinu. Međutim, oni nikada nisu sprovedeni jer se ukrajinska vlada svađala oko tumačenja sporazuma.

Bivši ukrajinski predsednik Pjotr Porošenko je na kraju priznao da Kijev uglavnom namerava da iskoristi primirje za obnovu vojske i ekonomije. Čini se da je Merkelova to potvrdila u intervjuu nemačkom listu Die Zeit u sredu, rekavši da je Ukrajina potpisivanjem sporazuma dobila „dragoceno vreme“ da prikupi jaču vojsku.

„Bili smo svedoci istorijski važne izjave Angele Merkel. Iznenađen sam i još proveravam da li je moguće da je tako nešto rekla“, rekao je Vučić lokalnim medijima. „Ona je žena koju izuzetno cenim, ali za mene je ova izjava skoro neverovatna.“

Reči bivše kancelarke „bacale su potpuno novo svetlo“ na istoriju sukoba, rekao je Vučić. „To ne može da promeni činjenicu ko je koga napao, ali mnogo menja u pogledu činjenica i odnosa unutar onoga što se dešava od 2014… to je za mene jasan znak da se [im] ne može verovati.“

„To je lekcija za nas“, dodao je Vučić, pošto se Srbija sada suočava sa pojačanim tenzijama na Kosovu, otcepljenom regionu Srbije koji većina članica EU i NATO priznaje kao nezavisnu državu.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u petak da je razočaran opaskom Merkelove da „niko nije nameravao da ispuni bilo koji deo sporazuma iz Minska“.

Putin je ranije naveo nesposobnost Kijeva da se pridržava sporazuma iz Minska kao jedan od razloga zašto je Moskva priznala nezavisnost dve republike Donbasa 21. februara, tri dana pre početka vojne operacije u Ukrajini. DNR i LNR, zajedno sa još dve bivše ukrajinske teritorije, postale su deo Rusije nakon referenduma krajem septembra.