Mentalno jaka deca imaju roditelje koji odbijaju da rade ove stvari

Mentalno jaka deca imaju roditelje koji odbijaju da rade ove stvari

Podizanje mentalno jake dece ne znači da ona neće plakati, biti tužna ili uspešna u svemu.

Mentalno jaka deca neće ostati imuna na teškoće, ali neće ni potiskivati svoja osećanja. Zapravo je sasvim suprotno. Mentalna snaga pomaže deci da se izvuku iz nevolje. To im daje snagu da nastave iako sumnjaju u sebe.

Snažan način razmišljanja će omogućiti detetu da iskoristi sve svoje potencijale u životu. Međutim, da bi se dete odgajalo snažnog uma, neophodno je izbegavati određene prakse, objašnjava Ejmi Morin, psihoterapeut i predavač na Univerzitetu Northeastern.

Ona je u svojoj knjizi „13 stvari koje mentalno jaki roditelji ne rade“ objasnila šta roditelji treba da urade kako bi njihova deca izrasla u mentalno jake ljude koji će moći da reše i najteže životne izazove, piše Miss24sata.hr.

Zbog sedenja na klupi za vreme fudbalske utakmice ili u prirodi, dete ne treba da bude žrtvovano. Odbijanje, neuspeh i nepravda su deo života.

Odbijte da učestvujete ako dete oseća sažaljenje. Naučite ih da bez obzira koliko teške ili nepravedne okolnosti, uvek mogu preduzeti neku pozitivnu akciju.

Ako naterate svoje dete da se oseća krivim, učite ga da je krivica nepodnošljiva. Deca koja su tako vaspitana neće moći da kažu „ne” čak i da žele. ž

„Budi prijatelj i dozvoli mi da kopiram od tebe“ ili „ako me voliš uradićeš ovo za mene“. Pokažite svojoj deci da bez obzira koliko se ponekad osećate krivim, kao što to čine dobri roditelji, nećete dozvoliti da vas negativna osećanja spreče da donesete mudre odluke.

Ako se ceo vaš život vrti oko dece, ona će odrastati misleći da svi treba da se tako ponašaju prema njima. Sa takvim stavom neće daleko stići u životu.

Naučite svoju decu da se fokusiraju na ono što mogu da ponude svetu, a ne na ono što mogu da dobiju od toga.

Iako bi vam držanje deteta pod staklenim zvonom mehuru uštedelo mnogo anksioznosti i straha, igranje na sigurno uči vaše dete da stalno izbegava strah u životu.

Pokažite svojoj deci da je najbolji način za prevazilaženje straha suočavanje sa njim i odgajaćete hrabro biće koje će moći da izađe iz svoje zone udobnosti.

Ako deca odlučuju šta će porodica jesti za večeru ili gde će ići na odmor, dobijaju moć za koju nisu spremni. Tretiranje dece kao da su jednaki ili šefovi zapravo im oduzima mentalnu snagu.

Dajte deci priliku da znaju kako da poštuju naređenja, stvari koje ne žele da čuju i moraju da rade stvari koje ne žele. Pustite svoju decu da donose jednostavne odluke uz održavanje jasne porodične hijerarhije.

Očekivati da deca uvek budu savršena je potpuno nerealno. Naučite svoju decu da je u redu i neuspeh.

U redu je, normalno, ne biti sjajan u svemu što radiš. Deca koja teže da postanu bolja verzija sebe, a ne najbolja u svemu, neće se meriti tuđim mišljenjima.

Dozvoliti deci da izbegavaju obaveze ili da idu u vrtić ili školu može biti veoma primamljivo. Na kraju krajeva, sigurno želite da deca imaju bezbrižno detinjstvo.

Ali to možete postići tako da deca ne budu preopterećena za svoj uzrast, a kroz svoje obaveze razvijaju mentalnu snagu koja će ih učiniti odgovornim ljudima.

Povređena osećanja, tuga i anksioznost su deo života. Omogućavanje detetu da doživi negativna osećanja daje mu priliku da vežba zonu nelagodnosti.

Dajte svojoj deci smernice i podršku koja im je potrebna da steknu poverenje u svoju sposobnost da se nose sa neizbežnim životnim poteškoćama.

Pokušaj da razveseliš svoje dete kada je tužno ili da ga smiriš kada je uznemireno znači da preuzimaš odgovornost za regulisanje njegovih emocija.

Deca treba da nauče kako da se nose sa svojim emocijama. Proaktivno učite decu zdravim načinima da se nose sa svojim emocijama kako ne bi zavisili od drugih da to urade umesto njih.

Ispravljanje domaćeg zadatka iz matematike, dva puta provera da li je sve spremno za školu i stalno podsećanje šta treba da rade – to nije dobro za njihovu budućnost.

Posledice akcije su veliki učitelj u životu. Pustite decu da prave greške i pokažite kako iz njih mogu da uče i postanu jači i sposobniji.

Kažnjavanje podrazumeva da deca pate zato što su pogrešila. Međutim, disciplina uči kako biti bolji u budućnosti.

Odgajanje deteta koje se plaši „upasti u nevolju“ nije isto što i vaspitati dete koje želi da izabere najbolje. Koristite metode koje će pomoći detetu da razvije samodisciplinu kako bi donosilo bolje odluke.

Dok ćete učiniti nešto za ili umesto deteta olakšati vam život, te prečice ne pomažu detetu na duge staze. Takav model pokazuje detetu da ne mora mnogo da radi. Naučite ih da su dovoljno jaki da istraju čak i kada žele da odustanu.

Mnogi roditelji ne uče svoju decu vrednostima koje su važne u životu. Često zato što se bore sa svakodnevnim haosom i zaboravljaju da moraju da gledaju širu sliku.

Uverite se da vaši prioriteti odražavaju ono što najviše cenite u životu, osnažićete vašu decu da žive smisleno, prenosi N1 Sarajevo.