Međunarodne organizacije odbacuju navode Brnabić da finansiraju proteste u Srbiji

Međunarodne organizacije odbacuju navode Brnabić da finansiraju proteste u Srbiji

Više medjunarodnih organizacija demantovalo je da finansira ekološke i opozicione proteste u Srbiji, za šta ih je nedavno optužila premijerka Ana Brnabić.

Američka agencija za medjunarodni razvoj (USAID), Vestministerska fondacija za demokratiju (WFD), Britanski savet (British Council), Rivervoč (Riverwatch) i EuroNatur naveli su u odvojenim odgovorima za Radio Slobodna Evropa (RSE) da ne učestvuju u političkom životu Srbije i da su njihove aktivnosti usmerene na ekonomski i demokratski razvoj zemlje.

Brnabić je 20. januara, na konferenciji za medije na kojoj je saopštila da je vlada prekinula saradnju sa kompanijom Rio Tinto, optužila desetak medjunarodnih organizacija iz SAD, Velike Britanije, Nemačke i Austrije da finansiraju ekološke proteste u Srbiji. U tom kontekstu je navela Rokfeler fondaciju, USAID, Fond za otvoreno društvo, Nacionalnu zadužbinu za demokratiju, Vestminstersku fondaciju za demokratiju, Britanski savet, Rivervoč i Euronatur.

Srpska kancelarija USAID navela je za RSE da odbacuje sve tvrdnje da ta organizacija finansira proteste i da učestvuje u osnivanju organizacija civilnog društva.