Marko Čadež: Za potrebe EXPO 2027 izgradićemo grad u Surčinu

Marko Čadež: Za potrebe EXPO 2027 izgradićemo grad u Surčinu

Srbija je izabrana za domaćina prestižne izložbe Beograd EXPO 2027, a svoju kandidaturu je predstavila sloganom „Igraj za čovečanstvo – sport i muzika za sve“. Predsednik PKS-a Marko Čadež ističe da će za potrebe međunarodne izložbe biti izgrađen čitav grad, kao i da kompanije već potvrđuju svoje prisustvo u Beogradu.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže da svi čestitaju Srbiji i da kompanije iz Antverpena, u kojem Čadež boravi, najavljuju svoj dolazak.

„Čini mi se da smo pokazali kroz ovaj zajednički rad i kroz zaista igranje srcem u celoj kandidaturi da ne samo da smo grad i zemlja, da smo i region, ne region problema, već i region pobednika i region uspeha. To je ono što želimo da pokažemo“, rekao je Čadež.

Na pitanje ima li Beograd vremena da izgradi sve neophodne kapacitete, Čadež je rekao da projekti postoje i da su dobro urađeni.

„Taj tim koji je vodio gradski urbanista Marko Stojčić, fenomenalno je radio, tu je bio i tim stranih arhitekata koji imaju dosta iskustva iz ranijih EXPO-izložbi, tako da sve ide onako kako treba“, rekao je Čadež.

Najavljuje da će biti izgrađen ceo jedan grad u Surčinu.

„Kad samo govorimo o infrastrukturi, ne zaboravite, mi imamo u ovom trenutku 170.000 zaposlenih u ovom sektoru, u samom sektoru izgradnje, građevine, pa sad zamislite šta to za njih znači, koliko će biti samo tu novih radnih mesta“, rekao je predsednik PKS-a.

Stvarna vrednost ove manifestacije dolazi tek kasnije, rekao je Čadež navodeći da će kompanije koje budu došle ovde otvarati centre.

„Kada neko dođe sa svojim timom iz neke ogromne kompanije, poseti Beograd, vidi šta možemo, otvori ovde centar za jugoistočnu Evropu, otvori istraživački centar i ostane ovde zauvek, to se meri u milijardama i to se meri u nekim stvarima koje teško možete da kalkulišete. Ili kada se naša kompanija u toku izložbe nađe sa nekom stranom kompanijom, dogovori novi posao, posao za neku od stranih vlada, država koje će imati svoje paviljone. Dakle, to su stvari koje sad ne možete da ukalkulišete, a jednostavno su možda deset puta vrednije od ovoga o čemu govorimo“, istakao je Čadež.