Marinović: Zakon o slobodnom pristupu informacijama i posle 20 godina u svetskom vrhu

Marinović: Zakon o slobodnom pristupu informacijama i posle 20 godina u svetskom vrhu

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović izjavio je danas, povodom Međunarodnog dana prava javnosti da zna koji se obeležava 28. septembra, da je Zakon o slobodnom pristupu informacijama i posle 20 godina od svog donošenja u svetskom i evropskom vrhu što se tiče slobode koju daje tražiocima informacija, svog liberalnog pristupa, mogućnosti da informacije od organa vlasti može da traži bilo ko.

Marinović je gostujući emisiji Vesti na TV Tanjug rekao da je donošenjem tog Zakona uspostavljen prvi nezavisni državni organ u Srbiji, a to je poverenik za informacije od javnog značaja, a pet godina nakon njegovog donošenja doneta je i zaštitata podataka o ličnosti.

„Bilo ko može da traži bilo koje informacije, bez razloga da opravdava interes zbog čega ih traži, i može da traži maltene od bilo kog organa vlasti, jer zadnjom izmenom zakona smo strahovito prošili krug organa vlasti, tako da sve do najnižih mesnih zajednica imaju obavezu da daju informacije“, izjavio je Marinović.