Marčelo: Kultura dijaloga u Srbiji potpuno uništena, izlazak na izbore ključan

Marčelo: Kultura dijaloga u Srbiji potpuno uništena, izlazak na izbore ključan

Muzičar i pisac Marko Šelić Marčelo, gostujući u emisiji Newsnight na N1, izneo je svoje stavove o aktuelnoj političkoj situaciji u Srbiji, ističući da je kultura dijaloga u zemlji potpuno uništena. Smatra da je dijalog izgubio na značaju do mere potpunog srozavanja, a podele postale ideološki duboke, narušavajući opšteljudske vrednosti.

„Kod nas dijalog je jedna od reči koja gubi na značaju do mere potpunog srozavanja. Mi smo došli do tačke gde toliko nema dijaloga, gde se toliko odbacuju osnovne vrednosti i prava, da se postavlja pitanje šta uopšte raditi sa dijalogom u Srbiji“, rekao je Marčelo.

Osvrćući se na nedavni intervju predsednika Srbije Aleksandra Vučića za NIN, Marčelo smatra da sam intervju nije sporan, već da je problematično to što ga nije bilo šest ili sedam godina. „Mislim da je taj intervju nipošto krivica Ćulibrka (novinara koji je vodio intervju), izgleda kao podsmeh i mislim da bi tako prošao i televizijski duel o kojem se stalno priča, a na koji on (Vučić) ne izlazi. Ovaj intervju pokazuje da se ništa ne bi dogodilo ni da izlazi na duele. Ako je ideja tih duela ili intervjua da predsednika suočimo sa činjenicama, onda smo mi jako naivni. Mislim da je, nažalost, po naše društvo kasno za tu vrstu razgovora“, naglasio je Marčelo.

Dijalog, prema njegovim rečima, ne može opstati tamo gde nema kulture dijaloga, a u Srbiji je ta kultura potpuno uništena. „Ovo sada kod nas treba da se preseli sa usmene u pisanu formu i da ljudi 17. decembra izađu i u pisanoj formi lepo kažu šta misle o tome. Ako se kojim slučajem nama svima to dopada, onda će nam tako i biti“, dodao je.

Govoreći o političkoj situaciji u zemlji, Marčelo je pozvao građane da izraze svoje stavove na izborima. „Ako možemo da imamo bar malo uticaja, onda je to na izborima. Uvek će biti mahinacija, ali što je izlaznost veća, šansa za mutne radnje je manja“, istakao je.

Marčelo se osvrnuo i na nedostatak političkog dijaloga u Srbiji, ukazujući na to da zakoni često ostaju mrtvo slovo na papiru. „Ako su putevi jedino što ovde zapravo imamo, onda, bojim se, oni služe samo zato da klinci, kad odlaze iz zemlje, odu sa manje truckanja. Bolje da smo hodali po oranicama, a da imamo institucije nego da imamo divno izgrađene puteve koji služe za odlazak“, zaključio je Marčelo.