Direktor Pokreta Kreni – Promeni oštro kritikuje izjavu Ane Brnabić: Srbija neće postati kao Norveška, već kao Kongo

Direktor Pokreta Kreni – Promeni oštro kritikuje izjavu Ane Brnabić: Srbija neće postati kao Norveška, već kao Kongo

Direktor kampanje Pokreta Kreni – Promeni, Savo Manojlović, oštro je kritikovao nedavnu izjavu predsednice Narodne Skupštine Ane Brnabić, navodeći da Srbija neće postati kao Norveška, već kao Kongo, zbog planirane eksploatacije litijuma.

Manojlović je reagovao na izjavu Ane Brnabić, koja je uporedila budućnost Srbije sa Norveškom, ističući da takva tvrdnja pokazuje ili elementarno nepoznavanje funkcionisanja ekonomije ili sklonost ka manipulaciji.

„Prema izveštaju Svetske banke, među prvih deset zemalja čija se ekonomija zasniva na eksploataciji resursa su Libija, Irak, Kongo, Papua Nova Gvineja. U Papua Nova Gvineja, upravo je Rio Tinto izazvao desetogodišnji građanski rat zbog zagađenja, što je ‘prosperitet’ koji očigledno Ana Brnabić priziva“, istakao je Manojlović.

On je dodao da Norveška samo deseti deo svoje ekonomije zasniva na eksploataciji prirodnih resursa, dok se njen razvoj pre svega može pripisati ulaganju u obrazovanje i inovacije. Manojlović je naglasio da je situacija u Srbiji drugačija, s obzirom na masovno iseljavanje mladih ljudi zbog nedostatka perspektive.

Ova oštra kritika usledila je nakon nedavnih najava o eksploataciji litijuma u Srbiji, a Manojlović je istakao da građani Srbije neće imati koristi od ovog projekta, već će se suočiti sa posledicama sličnim onima koje su zadesile zemlje poput Konga.