Mame više razmišljaju o kućnim poslovima — a ovo kognitivno opterećenje šteti njihovom mentalnom zdravlju

Mame više razmišljaju o kućnim poslovima — a ovo kognitivno opterećenje šteti njihovom mentalnom zdravlju

Kada razmišljate o kućnim poslovima, verovatno mislite na radnje: pranje sudova, usisavanje, seckanje povrća za večeru. I nije novost reći da majke često nose teret većine tih aktivnosti.

Ali postoji nevidljiva dimenzija rada u domaćinstvu koja se odvija iza kulisa: kognitivni napor koji ide u predviđanje potreba, planiranje, organizovanje i delegiranje zadataka u domaćinstvu. Drugim rečima, neko mora da se seti da zameni sapun za sudove i da izabere koje povrće da secka.

Naše novo istraživanje je otkrilo da je ova kognitivna dimenzija kućnog posla, koja se često naziva „mentalno opterećenje“, podeljena čak neravnomernije u parovima nego fizička dimenzija — i čini se da uzima poseban danak mentalnog zdravlja kod žena. Prema studiji koju smo objavili u Archives of Vomen’s Mental Health, majke koje preuzimaju nesrazmerniji udeo kognitivnog rada u domaćinstvu prijavljuju viši nivo depresije, stresa, nezadovoljstva u vezi i sagorevanja.

Pitali smo 322 majke male dece ko je u njihovoj porodici zadužen za 30 uobičajenih kućnih poslova. Sarađivali smo sa kreatorima Fair Plai sistema—knjige i kartaške igre dizajnirane da bolje kvantifikuju podelu rada unutar domaćinstava—kako bismo svaki zadatak podelili na dve dimenzije: kognitivnu (predviđanje, planiranje, delegiranje i razmišljanje o kućnim poslovima) i fizičku (praktično izvršavanje kućnih zadataka). Zatim smo ispitali kako se ovi zadaci dele između partnera.

Otkrili smo upadljiv rodni disparitet: majke ne samo da su obavljale više fizičkih kućnih poslova, već su nosile i znatno veći udeo kognitivnog rada u poređenju sa svojim partnerima.

U proseku, majke su izjavile da su odgovorne za oko 73% celokupnog kognitivnog rada u domaćinstvu u poređenju sa 27% svojih partnera i 64% celokupnog fizičkog rada u domaćinstvu u poređenju sa 36% njihovih partnera. Zaista, za svaki pojedinačni zadatak koji smo ispitali, polna razlika je bila veća za kognitivnu dimenziju nego za dimenziju fizičkog izvršenja.

Postojao je samo jedan zadatak u kojem su očevi radili više planiranja i izvršenja: iznošenje smeća. Očevi su takođe obavljali više zadataka održavanja kuće, ali su majke radile više vezano za planiranje.

Zanimljivo, dok je nejednaka podela fizičkih zadataka bila povezana sa lošijim kvalitetom odnosa u paru, kognitivni rad je imao dublji uticaj na psihičko blagostanje žena.

Nejednaka podela rada u domaćinstvu je ključni pokretač globalne rodne nejednakosti, suzbijajući puno učešće žena u plaćenoj radnoj snazi i značajno utiče na zdravlje i dobrobit žena.

Naša studija je jedna od prvih koja istražuje kognitivnu dimenziju rada u domaćinstvu i njegove efekte na mentalno zdravlje majke. Kognitivni rad može biti posebno težak za žene jer se često odvija iza kulisa i drugi ga ne priznaju ili ne cene. Takođe odvlači mentalnu energiju od drugih prioriteta.

Dodatne studije pokazuju da žene doživljavaju više negativnih efekata od brige o deci i kućnih poslova u poređenju sa muškarcima, kao što je veća stopa depresije, delom zbog većeg kognitivnog opterećenja koje nose.

Naša studija je bila ograničena oslanjanjem na samoprijavljeni rad u domaćinstvu i činjenicom da smo bili u mogućnosti da prikupimo podatke samo od majki u kohabitacionim, heteroseksualnim vezama parova. Buduće studije mogu ispitati oba partnera i direktno posmatrati koje kućne poslove parovi rade kod kuće. Oni takođe mogu da pogledaju različite vrste konfiguracija odnosa, uključujući gej i lezbejske parove.

Takođe ne znamo mnogo o dugoročnim efektima podele kognitivnog rada na mentalno zdravlje i kognitivno funkcionisanje žena.

Nepravedna podela kućnih poslova je čest izvor stresa u odnosima i žene često navode kao razlog za razvod. Kognitivno opterećenje može biti nedovoljno cenjeni aspekt domaćeg posla koji zahteva veću pažnju terapeuta za parove, savetnika za mentalno zdravlje i edukatora za predbračne odnose.