Emanuel Makron u zvaničnoj poseti Srbiji: Fokus na bilateralnim odnosima i saradnji

Emanuel Makron u zvaničnoj poseti Srbiji: Fokus na bilateralnim odnosima i saradnji

Predsednik Francuske Emanuel Makron stiže danas u zvaničnu posetu Srbiji na poziv predsednika Aleksandra Vučića. Tokom dvodnevnog boravka, Makron će posetiti Beograd i Novi Sad, gde će se razgovarati o ključnim pitanjima i unapređenju bilateralnih odnosa između dve zemlje.

Vučić je uoči posete najavio da će teme razgovora uključivati kupovinu francuskih aviona „rafal“, pri čemu je naglasio da su trenutno u fokusu određene garancije, a ne cena. Makron će po dolasku u Beograd biti svečano dočekan ispred Palate „Srbija“, nakon čega će dvojica lidera održati sastanak i prisustvovati ceremoniji razmene bilateralnih dokumenata.

Drugog dana posete, Makron će obići Galeriju Matice srpske u Novom Sadu i učestvovati na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji. Poseta će biti zaključena ceremonijom povodom završetka radova na modernizaciji Aerodroma „Nikola Tesla“ u Beogradu.

Ovo je druga zvanična poseta francuskog predsednika Srbiji, koja dolazi u trenutku kada se obe zemlje trude da dodatno osnaže svoje dugogodišnje diplomatske veze.