Sudija Majić: „Nedostatak poverenja između građana i države evidentan u slučaju ‘Jadar’ projekta“

Sudija Majić: „Nedostatak poverenja između građana i države evidentan u slučaju ‘Jadar’ projekta“

Sudija Miodrag Majić izjavio je za N1 da nije stavljena tačka na projekat „Jadar“, što je samo jedan od razloga zašto između građana i države nema poverenja.

„Rečeno je da je projekat završen, ali vidimo da to nije bio plan, već je to bila taktika pred izbore. To je deo serije poteza vlasti koje ulivaju apsolutno nepoverenje u institucije“, rekao je Majić iz Gornjih Nedeljica.

Majić je istakao da će društvu biti potreban dug period za vraćanje poverenja, izražavajući skepsu da će se to brzo desiti. „Proglas je zahtevao apsolutni moratorijum na ovakve projekte dok se društvo ne uredi. Tek tada možemo raspravljati o pitanjima kao što je rudarenje litijuma“, rekao je on.

Pozvao je građane da se okupe 28. juna u Gornjim Nedeljicama zbog pitanja životne sredine i započnu proces vraćanja poverenja. „Moramo obnoviti pojmove kao što su čast i struka, jer institucije koje bi se ovim pitanjima bavile ne funkcionišu“, naglasio je Majić.

Desetak mladih aktivista krenulo je jutros peške sa železničke stanice Novi Beograd prema lozničkom selu kako bi se pridružili protestu 28. juna. Do Obrenovca su stigli oko 17 časova. Nikola Bjelić, jedan od aktivista, izjavio je za N1 da su umorni, ali da im podrška građana daje snagu.

Lazar Dinić, aktivista iz Bora, rekao je da je imao priliku da vidi kako strane kompanije, poput Ziđina u Boru, utiču na lokalnu zajednicu. „Bor je primer loše prakse – veće plate, ali užasno okruženje. Mislim da niko od nas ne želi takvo okruženje“, ocenio je Dinić.

Nakon najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bi rudnik litijuma mogao biti otvoren već 2028. godine, najavljen je protest na Vidovdan, 28. juna, u Gornjim Nedeljicama pod nazivom „svelitijumski sabor“.