Početak izgradnje Akvatik centra za EXPO 2027: Mađarska kompanija Market Epito dobila prvi posao

Početak izgradnje Akvatik centra za EXPO 2027: Mađarska kompanija Market Epito dobila prvi posao

Prvi posao za izgradnju Akvatik centra u okviru izložbe EXPO 2027 dodeljen je mađarskoj kompaniji Market Epito, koja će izraditi urbanističko-tehničku dokumentaciju potrebnu za ishodovanje lokacijskih uslova. Vrednost ovog posla iznosi 28,56 miliona dinara.

Preduzeće SPV Akvatik centar d.o.o. potpisalo je ugovor sa Market Epito, koja je dostavila jedinu ponudu na tenderu. Kompanija iz Budimpešte ima dva podizvođača – domaću firmu „Energoprojekt urbanizam i arhitektura Beograd“ i mađarsku firmu „Lean Tech Mernokiroda“.

„Energoprojekt“ će biti zadužen za izradu urbanističkog projekta, projekta parcelacije i preparcelacije, kao i idejnog rešenja sa ishodovanjem lokacijskih uslova za projektovanje. „Lean Tech Mernokiroda“ će učestvovati u pripremi 3D modela kompleksa i razradi konceptualnog rešenja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je važnost ovog projekta, naglašavajući da će Akvatik centar biti drugi ili treći po broju gledalaca u Evropi. U njemu će se trenirati vaterpolo, plivanje, skokovi u vodu i umetničko plivanje.

Akvatik centar će biti moderan kompleks namenjen vodenim sportovima sa kapacitetom od 4.000 mesta i prostiraće se na površini od 10 hektara.

EXPO 2027 nabavke sprovode se po posebnoj uredbi, a ne po Zakonu o javnim nabavkama, što omogućava bržu realizaciju ovog značajnog projekta za Srbiju.