Mađarska i Rumunija potpisuju ugovor o električnoj energiji sa Azerbejdžanom

Mađarska i Rumunija potpisuju ugovor o električnoj energiji sa Azerbejdžanom

Lideri Mađarske, Rumunije, Gruzije i Azerbejdžana planiraju da se sastanu u subotu u glavnom gradu Rumunije kako bi zaključili sporazum o podvodnom električnom konektoru koji bi mogao da postane novi izvor energije za Evropsku uniju usred krize u snabdevanju energijom izazvano ratom u Ukrajini.

Sporazum uključuje kabl koji prolazi ispod Crnog mora koji bi povezivao Azerbejdžan sa Mađarskom preko Gruzije i Rumunije, rekao je Bertalan Havasi, službenik za štampu mađarskog premijera Viktora Orbana.

Havasi je za Asošijeted pres potvrdio da Orban namerava da otputuje u Bukurešt u subotu kako bi potpisao sporazum.

Mađarska novinska agencija MTI javila je da će Orban, rumunski predsednik Klaus Johanis, gruzijski premijer Irakli Garibašvili i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev prisustvovati potpisivanju zajedno sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Szijjarto rekao je u avgustu da će Azerbejdžan uskoro proizvoditi „velike količine zelene struje” i da će Mađarska potpisati projekat konektora jer zahteva učešće dve zemlje članice EU da bi dobila sredstva iz bloka.

Sijarto je rekao da bi projekat mogao da bude završen u roku od tri ili četiri godine i da bi to bio veliki korak ka diversifikaciji snabdevanja energijom i ispunjavanju ciljeva neutralnosti ugljenika.