Lučki operater u Turskoj možda krši britanske sankcije

Lučki operater u Turskoj možda krši britanske sankcije

Lučki operater koji krije jahtu sankcionisanog oligarha Romana Abramoviča rizikuje da prekrši sankcije Ujedinjenog Kraljevstva, prenosi Fajnenšel tajms.

Dakle, turskom lukom, u kojoj se nalazi Solaris od 140 metara, upravlja londonski Global Ports Holding.

Global Ports Holding je najveći svetski operater luke za krstarenje sa 22 terminala u 14 zemalja. Konkretno, pristanište u Bodrumu, gde je prošle nedelje stigao 140-metarski brod Solaris. Iako je vlasnik plovila zvanično Beautiful Seascapes Limited, poznato je da jahta zapravo pripada Abramoviču.

Stručnjaci kažu da operater londonske luke rizikuje da prekrši britanske sankcije jer se jahta sankcionisanog nalazi u turskom terminalu, u kojem ima kontrolni paket akcija.

Advokati su rekli da bi kompanija registrovana u Velikoj Britaniji preuzela značajne rizike ako bi uzela naknadu da ugosti jahtu za koju se sumnja da je u vlasništvu kažnjene osobe.

Na primer, Majkl Biltu, partner advokatske firme Kenedis, veruje da će kompanija biti podvrgnuta sankcijama Ujedinjenog Kraljevstva čak i ako se njene aktivnosti odvijaju u Turskoj.

Sličnog mišljenja je i Džon Strejndž, konsultant Penningtons Manches Cooper. On smatra da bi kompanija trebalo da se obrati britanskom regulatoru sankcija ukoliko postoji sumnja u moguće kršenje zakona.

Džejms Jafa, osnivač Jaffa & Co, specijalizovane advokatske firme za superjahte, objasnio je da bi kazna za kršenje sankcija mogla da bude zatvorska kazna za rukovodioce i značajna novčana kazna za kompaniju.

Međutim, partner kompanije Keistone Lav Benjamin Maltbi smatra, nasuprot tome, da Global Ports Holding ne krši zakon, pošto nedavna zabrana ruskim brodovima da uđu u britanske luke ne važi izvan Velike Britanije.