Velika gužva na prijemnim ispitima: Najtraženiji smerovi psihologija i medicina, mesta se brzo popunjavaju

Velika gužva na prijemnim ispitima: Najtraženiji smerovi psihologija i medicina, mesta se brzo popunjavaju

Ova nedelja na državnim fakultetima širom Srbije obeležena je velikim interesovanjem potencijalnih brucoša, dok se pripremaju za polaganje prijemnih ispita koji počinju sutra. Prema podacima sa fakulteta, najtraženiji studijski programi i dalje su psihologija i medicina, gde se broj prijavljenih kandidata brzo približava kapacitetima fakulteta.

Na Univerzitetu u Kragujevcu, Fakultet medicinskih nauka beleži izuzetno visok broj prijava u odnosu na dostupna mesta. Dekan prof. Vladimir Jakovljević ističe da je konkurencija posebno žestoka za medicinu, farmaciju i stomatologiju, gde se već sada beleži više prijava nego što je raspoloživih mesta za domaće studente. U planu je proširenje kvote za strane studente kako bi se dodatno zadovoljila potražnja.

Slična situacija vlada i na Univerzitetu u Beogradu, gde su programi kao što su građevinarstvo, softversko inženjerstvo, informacioni sistemi i tehnologije, stomatologija, farmacija, mikrobiologija i fiziologija već privukli više interesenata nego što ima raspoloživih mesta. Rektor prof. Vladan Đokić naglašava da će se uspeh iz srednje škole i prijemnog ispita i dalje bodovati na isti način kao i prethodnih godina, što će pomoći u odabiru najboljih kandidata.

Sa ukupno 15.283 mesta za buduće brucoše, od kojih je dve trećine budžetskih, Univerzitet u Beogradu nudi raznolike programe na 31 fakultetu. Profesori savetuju sve zainteresovane studente da pažljivo razmotre sve opcije i odaberu program koji najbolje odgovara njihovim interesovanjima i sposobnostima, imajući u vidu visoku konkurenciju na najpopularnijim studijskim programima.