Lideri Srbije i Kosova razgovaraće prvi put posle godinu dana

Lideri Srbije i Kosova razgovaraće prvi put posle godinu dana

Portparol Evropske komisije Peter Stano potvrdio je u četvrtak da će se sledeća runda dijaloga na najvišem nivou između Srbije i delimično priznatog Kosova održati u Briselu 18. avgusta, prenosi N1.

„Mogu da potvrdim da su, nakon što je visoki predstavnik Žozep Borel pozvao obe strane u Brisel, predsednik Vučić i premijer Kurti prihvatili njegov poziv i da će doći u Brisel 18. avgusta“, naveo je Stano u pisanoj izjavi objavljenoj u četvrtak.

Predstavnik Evropske komisije je dodao da će Vučića i Kurtija u Briselu primiti visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav. Lajčak, da se razgovara o „putu napred u dijalogu Beograda i Prištine”.

Sastanak u Briselu u avgustu biće prvi za predsednika Srbije i premijera Kosova u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa od jula 2021. godine.

U nedelju su kosovski Srbi u opštinama na granici sa Srbijom podigli barikade na putevima.

Protesti su počeli u vezi sa još jednim pokušajem Kosova da obaveže korišćenje isključivo kosovskih dokumenata i državnih autonomaša, a ne srpskih ili neutralnih, za koje se preferira da se koriste na severu Kosova – teritoriji naseljenoj etničkim Srbima. Srbija stavila je svoju vojsku u pripravnost.

Kosovska vlada je u noći 1. avgusta, nakon sastanka sa američkim ambasadorom Džefrijem Govenijeom, odložila nova pravila za 1. septembar.