Lideri Srbije i Kosova prekinuli su razgovore bez rezultata uprkos pritisku EU

Lideri Srbije i Kosova prekinuli su razgovore bez rezultata uprkos pritisku EU

Lideri Srbije i Kosova prekinuli su u četvrtak razgovore bez najave napretka nakon što su se lideri Evropske unije izjasnili kako bi im pomogli da premoste svoje razlike i počnu da primenjuju sporazum koji su podržali pre nekoliko meseci.

Ubrzo nakon što je u četvrtak uveče završena serija sastanaka u Briselu – na nekima su učestvovali lideri Francuske, Nemačke i Italije – kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić počeli su da razmenjuju krivicu za nedostatak napretka, kao što su to činili mesecima. .

Dvojica muškaraca duboko ne veruju jedan drugom. Kurti je rekao da je Vučić odbio da potpiše njihov februarski sporazum koji ima za cilj normalizaciju zagorčenih odnosa, kao i akcioni plan da taj dogovor uspe.

„Prihvatanje podrazumeva potpis; samo potpis podrazumeva prihvatanje i garantuje sprovođenje“, rekao je Kurti u saopštenju.

Vučić je tu tvrdnju odbacio kao „trikove“, rekavši da „nije bilo reči o potpisivanju ili nepotpisivanju“.

„Neko igra igrice da prebaci krivicu na drugu stranu“, rekao je on.

Sastanci u Briselu dolaze na marginama samita EU. Veliki su strahovi od nastavka nasilja koje je obeležilo njihove odnose otkako se Kosovo jednostrano otcepilo od Srbije 2008. Beograd i dalje smatra Kosovo srpskom pokrajinom i nikada nije priznao njegovu nezavisnost.

I Kosovo i Srbija žele u EU, ali su upozoreni da prvo moraju da reše svoje razlike.

Evropljane je podstakla na akciju velika oružana borba 24. septembra, kada je oko 30 srpskih naoružanih napadača prešlo na sever Kosova, ubilo policajca i postavilo barikade. U obračunu sa kosovskom policijom ubijena su trojica naoružanih napadača.

Kurti je rekao da su oni koji su izvršili napad, posebno njihov lider Milan Radoičić, pobegli nazad u Srbiju i da bi trebalo da budu izručeni Kosovu radi suđenja. On je rekao da bi suđenje bilo fer, jer bi misija EU za vladavinu prava na Kosovu mogla da ga nadgleda.

Radoičić je nakratko priveden, ispitan i pušten u Srbiji ranije ovog meseca.

Razgovori u četvrtak bili su uglavnom usmereni na sprovođenje sporazuma koji su Vučić i Kurti postigli u februaru, iako su njih dvojica pokrenuli pitanja u vezi sa tim. Ideja je bila da se radi na novim „predlozima i idejama“ koji su se pojavili u istraživačkim razgovorima prošlog vikenda.

Veliki problem je što ni Vučić ni Kurti ne žele da prvi prave ustupke bez garancija da će drugi uzvratiti.

EU i SAD vrše pritisak na Kosovo da dozvoli stvaranje Asocijacije opština sa srpskom većinom koja bi koordinirala rad na obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, planiranju zemljišta i ekonomskom razvoju u zajednicama na severu Kosova koje većinom naseljavaju etnički Srbi.

Kurti se plaši da bi takvo udruženje bilo korak ka stvaranju srpske mini-države sa širokom autonomijom.

Vučić je u četvrtak ponovio da je kriv Kurti, rekavši da je potpuno jasno ko ne želi da formira Zajednicu opština sa srpskom većinom.

Čak i sa sumnjom u članstvo obe zemlje zbog ćorsokaka, Kurti je rekao da Kosovo zaslužuje da mu se zvanično dodeli status kandidata za pridruživanje EU zbog „svog demokratskog i ekonomskog napretka“.