Leteći Pogačar uzima novi zamah u dan odmora Tur de Fransa

Leteći Pogačar uzima novi zamah u dan odmora Tur de Fransa

Pre četiri dana Tadej Pogačar je izgledao prilepljeno za put dok ga je branilac velikog rivala Jonas Vingegaard ispustio na Pirinejima, ali to je bila sasvim druga stvar od kada je Slovenac skoro smanjio zaostatak sa Turom. de France generalni lider u nedelju.

Ovaj 24-godišnjak je napao na najstrmijem delu uspona od 13,3 km do Pui de Dome, uspona koji je doprineo legendi Tura, i ispustio danskog vozača da smanji prednost Vingegaarda na 17 sekundi uoči prvog odmora dan.

Bio je to drugi put nakon njegove nesreće na Kol de Mari Blanku da je Pogačar povratio nešto, pošto je već u četvrtak ostavio Vingegara u usponu na Cauterets-Cambaskue.

„To nije pobeda, već mala pobeda“, rekao je Pogačar, koji je završio osam sekundi ispred vođe tima Džambo Visma.

Majkl Vuds iz Kanade pobedio je u devetoj etapi od 182,5 km od današnjeg bekstva više od osam minuta ispred.

Iako je priznao da se plaši vrućine, Pogačar je izgledao gotovo bez napora dok su temperature dostizale 32 stepena Celzijusa na padinama Pui de Dome.

„Bio je opušten dan do poslednjeg uspona. Odmah sam osetio da su mi noge dobre, ali sam ga zadržao poslednjih 1,5 km za svaki slučaj“, rekao je vozač UAE Emirata.

Pogačar je napao iz male grupe vrhunskih topova i samo je Vingegaard mogao da ga prati pre nego što je izgubio klizač, čučeći na svom biciklu.

„Kada sam napao video sam njegovu senku i mogao sam da vidim da trči punim gasom, tako da sam gurao sve više i više dok ga nisam ispustio i nastavio da se trudim do cilja“, rekao je Pogačar.

Poslednja četiri kilometra trkalo se u gotovo tišini, pošto navijači i automobili nisu bili dozvoljeni, što je stvaralo jezivu atmosferu, a Pogačar bi više voleo da ga razveseli do vrha.

„Bilo bi dobro da imamo gledaoce, ali je ipak bilo super, super lepo“, rekao je on.

Pogačar je imao kratak trenutak sumnje, ali njegovo telo mi je reklo da je nedelja njegov dan.

„Bio sam malo uplašen jer su mi momci (sportski direktori) govorili da je tako teško, tako je strmo, ali zapravo nije delovalo previše strmo, danas smo leteli uzbrdo“, rekao je on.

Ponedeljak je prvi dan odmora na Tur de Fransu, u Klermon Feranu.