Beograđani suočeni s problemom smeća na travnjacima: Upućeni apeli i predlozi za rešenje

Beograđani suočeni s problemom smeća na travnjacima: Upućeni apeli i predlozi za rešenje

U Beogradu, posebno oko stambenih zgrada, sve češće se susreće sa problemom smeća na travnjacima. Profesionalni upravnici ističu da su upućeni apeli i obaveštenja u ulazima zgrada kako bi se građani podsetili da ne bacaju smeće kroz prozor. Kazne za ovakvo ponašanje kreću se od 5.000 do 50.000 dinara, ali počinilac može biti kažnjen samo ukoliko ga komunalni inspektor zatekne na delu.

Situacija nije retka, navode upravnici, koji svedoče o štapićima za uši, vlažnim maramicama i ostacima ručka na travnjacima, a čak su se i veći predmeti poput fotelja i kreveta našli van prozora. U Ulici Matice srpske u Mirijevu, kao i u drugim delovima grada, slične su pritužbe stanara.

Stanari se često suočavaju sa nedostatkom adekvatne reakcije, ističući da je teško kome se obratiti kada do ovakvih incidenata dođe. Profesionalni upravnici upućuju da je prvi korak obratiti se upravniku, koji potom može kontaktirati komunalnu inspekciju. Ipak, naglašavaju da je najbolje da stanari sami pokušaju rešiti problem s komšijama.

Upravnici ističu da su agencije za čišćenje često angažovane da očiste smeće između zgrada, što dodatno opterećuje budžet stambenih zajednica. Pitanje odgovornosti za eventualnu štetu nastalu usled bacanja smeća kroz prozor takođe je otvoreno, s obzirom na to da osoba koja bude povređena može tražiti odštetu od stambene zajednice ako se počinilac ne identifikuje.

Predlozi za rešenje uključuju postavljanje video-nadzora, ali se postavlja pitanje da li su samo strože kazne i nadzor dovoljni da promene svest pojedinaca.

Iz Komunalne inspekcije nisu odgovorili na ovu temu, dok se problem smeća na javnim površinama u Beogradu i dalje nastavlja.