Lekari UKC Niš prvi put ugradili mikro-pejsmejker pacijentu

Lekari UKC Niš prvi put ugradili mikro-pejsmejker pacijentu

Lekari Klinike za kardiovaskularne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Nišu danas su prvi put ugradili mikro-pejsmejker pacijentu sa srčanim tegobama.

U medicinskom timu bio je i predsednik Udruženja kardiologa iz Poljske Pšemislav Mitkovski.

Direktor UKC Niš Zoran Perišić rekao je da na jugu Srbije do sada nije rađena ugradnja mikro-pejsmejkara, odnosno nije postavljen veštački vodič srčanog ritma transvenskim putem, bez hirurškog reza.

Perišić je rekao da taj postupak kod pacijenata smanjuje rizik od infekcije.

„Minijaturizacija je konačni cilj ove procedure. Nema žica kojim se vezuje aparat. Sam aparat je 0,8 kubika i težak je nešto manje od dva grama, a ima podjednako dugo trajanje baterije, kao i klasičan pejsmejker“, istakao je Perišić.

On je najavio da će u naredna tri meseci na Klinici za kardiovaskularne bolesti biti obavljena i prva operacija tokom koje će pacijentu biti ugrađena veštačka srčana valvula bez otvaranja grudnog koša, što je, kako je kazao, procedura koja se trenutno obavlja u tri zdravstvena centra u Srbiji.

„Vrhunska medicina odavno nije privilegija jednog ili dva zdravstvena centra u državi. Univerzitetski klinički centar želi da isprati sve što se dešava u savremenoj kardiologiji, ne samo u Srbiji, već u svetu“, rekao je Perišić.

Direktor Klinike za kardiohirurgiju Tomislav Kostić rekao je da će, nakon dve današnje operacije koje će izvesti uz pomoć lekara iz Poljske, ugradnja mikro-pejsmejkera biti ubuduće rutinska operacija u toj klinici.

„Svi tipovi pejsmejkera koji se ugrađuju u svetu, ugrađuju se i ovde. S mikro-pejsmejkerom zaokružili smo portfolio pružanja usluga na kardiologiji“, naglasio je Kostić.

On je rekao da je Klinika za kardiologiju ove godine postigla svojevrstan rekord ugradnjom 665 pejsmejkera, što je najveći broj posle Univerzitetskog kliničkog centra Srbije u Beogradu.