Lazar Saranovac izabran za v.d. dekana ETF-a

Lazar Saranovac izabran za v.d. dekana ETF-a

Profesor Lazar Saranovac izabran je za v.d. dekana Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, saznaje N1.

On je pre tri godine bio akter nezakonitih izbora za dekana na istom fakultetu, a zbog približavanje penziji, pitanje je i da li je mogao da se kandiduje za dekana.

Prema saznanjima N1, profesor Lazar Saranovac bio je jedini kandidat za v.d. dekana ETF-a.

Saranovca je pre tri godine kao kandidata za izbor dekana ovog fakulteta predložila Katedra za elektroniku. Do njegovog kandidovanja došlo je iz trećeg puta, nakon što u prva dva Komisiji za sprovođenje izbora nije stigla nijedna prijava za dekana.

Iako jedini kandidat te 2021. godine, nije dobio potrebnu većinu glasova, pa je, kako je utvrdila inspekcija Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, nelegalno naloženo ponavljanje tih izbora.

Međutim, na ponovljenom glasanju profesor Saranovac je, kako se vidi u Zapisniku inspekcije Ministrastva, dobio još manji broj glasova.

Do izbora dekana na ETF-u dolazi nakon što je staro rukovodstvo fakulteta podnelo ostavke, a Savet fakulteta zatražio je od katedri da predlože kandidate za dekana, najkasnije do 2. decembra ove godine.

Savet je imenovao i petočlanu komisiju, sastavljenu od dvoje profesora, jednog docenta, samostalnog referenta za studije i studenta.

Prethodni dekan ETF Dejan Gvozdić i prodekani podneli su ostavku na sednici Naučno-nastavnog veća na kojoj je fakultet trebalo da se izjasni o projektu „Jadar“.

Kako je za N1 rekao profesor tog fakulteta Slobodan Vukosavić, veće je odlučilo da se negativno izjasni o kopanju litijuma, a na pomenutoj sednici je ta odluka trebalo i da se formalno izglasa.