EU saziva glavne pregovarače Beograda i Prištine u Briselu

EU saziva glavne pregovarače Beograda i Prištine u Briselu

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, najavio je večeras da će sazvati glavne pregovarače dve strane sutra u Briselu kako bi razradili konkretne korake za deblokadu primene Sporazuma na putu ka normalizaciji odnosa.

Lajčak je na svom nalogu na Fejsbuku podsetio da su on i visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, Žozep Borelj, prošle nedelje bili domaćini predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, i premijeru privremenih prištinskih institucija, Aljbinu Kurtiju, na još jednom sastanku u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

„Nažalost, nismo videli nikakav napredak u primeni Sporazuma na putu ka normalizaciji. Diskusije su bile izazovne, kao i uvek. Ipak, naš rad se nastavlja sutra kada ću sazvati glavne pregovarače da razradimo konkretne korake za deblokadu implementacije sporazuma“, naveo je Lajčak.

Lajčak je takođe spomenuo da je vikend proveo u Dubrovniku, gde je učestvovao na Dubrovnik forumu, događaju koji okuplja političare i donosioce odluka sa Zapadnog Balkana i šire.

„Ovaj događaj je uvek dobar pokazatelj gde stojimo uoči političke letnje pauze. Ove godine fokus je bio na globalnim izazovima, izborima i budućim dešavanjima, ali smo razgovarali i o budućnosti Zapadnog Balkana kao dela EU“, dodao je Lajčak.

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača biće održana sutra u Briselu. Prema rečima portparola EU Petera Stana, prioritet i agenda sastanka biće usmereni na početak primene Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa između dve strane.

Očekuje se da će se sutrašnji sastanak fokusirati na razradu konkretnih koraka koji bi omogućili deblokadu primene Sporazuma, što je ključni korak ka normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. EU je izrazila spremnost da podrži obe strane u ovom procesu kako bi se postiglo trajno rešenje i unapredili regionalni odnosi.