Lajčak: Odluka o otvaranju mosta na Ibru treba da bude predmet razgovora u Briselu

Lajčak: Odluka o otvaranju mosta na Ibru treba da bude predmet razgovora u Briselu

Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine, izjavio je da nametanje odluke o otvaranju mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, protiv volje građana, ne doprinosi normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova. Lajčak je naglasio da će se o pitanju otvaranja mosta razgovarati na sledećem sastanku u Briselu.

Lajčak je putem platforme X istakao: „Dobro upravljanje razume osetljivost manjine. Kako da sprovedemo dogovor o otvaranju mosta, razgovaraćemo na sledećem sastanku u Briselu.” On je dodao da je EU više puta naglašavala da se pitanje mosta u Kosovskoj Mitrovici mora razmatrati u okviru dijaloga koji vodi EU.

Lajčak je odbacio optužbe da EU menja stav o otvaranju mosta, ističući da nametanje odluke protiv volje pogođenih građana ne doprinosi normalizaciji odnosa. „Dobro upravljanje podrazumeva i razumevanje da su određena pitanja osetljiva za manjine,” naglasio je Lajčak.

Ranije je ministar lokalne samouprave privremenih prištinskih institucija, Eljbert Krasnići, kritikovao EU zbog promene stava u vezi sa otvaranjem mosta, naglašavajući da je Unija prethodno podržavala ovu inicijativu.

Priština je najavila otvaranje glavnog mosta u Kosovskoj Mitrovici za automobilski saobraćaj, dok Beograd i Srbi na severu Kosova i Metohije ističu da bi takva odluka mogla ugroziti njihovu bezbednost.

Protiv otvaranja mosta trenutno su i KFOR, zemlje Kvinte, OEBS i SAD, koji smatraju da ovo pitanje treba da bude deo dijaloga između Beograda i Prištine uz posredovanje EU.