Kurti: Uredba o dinaru osigurava transparentnost, Beograd širi propagandu

Kurti: Uredba o dinaru osigurava transparentnost, Beograd širi propagandu

Premijer Kosova Aljbin Kurti je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija održanoj u Njujorku istakao da uredba kosovske Centralne banke koja se odnosi na dinar ne sprečava Vladi Srbije da pruži finansijsku podršku kosovskim Srbima, te je ocenio da su tvrdnje vlasti u Beogradu propaganda.

Kurti je naglasio da je uredba doneta kako bi se obezbedila transparentnost i legalnost unosa gotovine na Kosovo, ističući da ista pravila važe za sve zemlje i valute, bez obzira da li je reč o dinaru, dolaru, funti ili leku.

On je dodao da Centralna banka Kosova čini sve što je u njenoj moći kako bi kosovski Srbi nastavili da primaju finansijsku podršku iz Srbije, istakavši da je uputila pismo Narodnoj banci Srbije kako bi predložila sporazum.

Kurti je istakao spremnost kosovske vlade da obezbedi glatku tranziciju sa dovoljno vremena, naglasivši da Beograd nije zabrinut zbog dinara, već zbog nemogućnosti da se novac prebacuje na sever Kosova na nelegalan način.

Ovim saopštenjem Kurti nastoji da objasni stav kosovske vlade u vezi sa uredbom o dinaru, istovremeno demantujući tvrdnje iz Beograda o navodnoj nameri da se spreči finansijska podrška kosovskim Srbima. Rasprava o ovoj temi nastavlja se kako na regionalnom, tako i na međunarodnom nivou, dok se traže rešenja koja bi zadovoljila sve učesnike i osigurala stabilnost na Kosovu.