Kuleba: Ukrajina nema „plan B“ u slučaju da Zapad prestane da pomaže oružjem

Kuleba: Ukrajina nema „plan B“ u slučaju da Zapad prestane da pomaže oružjem

Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je da Ukrajina aktivno radi na garantovanju dalje vojne podrške zapadnih zemalja i da nema alternativu ako prestane.

On je to rekao u intervjuu dopisniku CNN-a Kristijani Amanpur.

Na pitanje šta je „plan B“ Ukrajine za nadoknađivanje nedostatka naoružanja koje ne može da dobije od zapadnih zemalja, Kuleba je rekao: „Nemamo „plan B“. Uvereni smo u „plan A“.

„Ukrajina će se uvek boriti sa resursima koji su joj na raspolaganju. I kao što je generalni sekretar (NATO. – Red.) ispravno rekao, ono što se daje Ukrajini nije dobročinstvo. To je ulaganje u odbranu NATO-a, kao i u zaštita prosperiteta američkog naroda“, dodao je on.

Šef MIP-a je objasnio da će u slučaju „teorijske pobede“ Ruske Federacije u Ukrajini „i drugi lideri širom sveta doći u iskušenje da krenu stopama Rusije“, a to će zahtevati „mnogo, mnogo veće cena“ iz Sjedinjenih Država.

Oni koji u svojim spoljnopolitičkim kalkulacijama veruju da se Putin neće usuditi da napadne neku NATO zemlju ako vidi da može da uspe u Ukrajini, prave ogromnu grešku i treba da promene posao“, smatra ministar.

„Dakle kakva god da je cena danas, cena svega što će se desiti ako Ukrajina danas ne dobije pomoć biće mnogo, mnogo veća. I zato verujemo u plan A, radimo na planu A, i mi ćemo učinite to“, zaključio je on.

Kongres SAD nije odobrio dodatno finansiranje Ukrajini do kraja 2023. godine, zbog čega Bela kuća ne može da najavi sledeće pakete vojne pomoći. U Evropskoj uniji se takođe vode rasprave o odobravanju četvorogodišnjeg fonda za podršku Kijevu u vrednosti od 50 milijardi evra.

Podsetimo, u telefonskom razgovoru u sredu, najviši diplomata Evropske unije Žozep Borel i poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski složili su se o potrebi povećanja vojne podrške Ukrajini, posebno u vidu raketa dugog dometa i protivvazdušnih raketa.