Kuleba: Ukrajina će raditi na tome da njeni interesi budu uzeti u obzir

Kuleba: Ukrajina će raditi na tome da njeni interesi budu uzeti u obzir

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine učiniće sve da se u reformi Evropske unije u potpunosti uzmu u obzir interesi Ukrajine kao buduće članice EU, izjavio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba, piše „Evropska istina“ pozivajući se na agenciju „Interfaks-Ukrajina“.

„Proces reformi EU će se sada odvijati u EU. A mi, kao Ministarstvo spoljnih poslova, učinićemo sve da osiguramo da interesi Ukrajine kao buduće članice EU budu u potpunosti uzeti u obzir u promenama i reformama koje će biti implementiran u okviru EU u narednim godinama.reformisanje procedura i mehanizama za njegovo funkcionisanje“, rekao je Kuleba u četvrtak na nacionalnom teletonu.
Samit EU ostavio je nepromenjene uslove za status kandidata Ukrajine

Ministar je napomenuo da će glavni izazov za EU ​​biti prelazak sa nekih odluka konsenzusom na većinske odluke.

„Postoje pitanja o funkcionisanju najbirokratskije mašine EU, ima mnogo pritužbi da je preteška i da nije fleksibilna“, rekao je Kuleba.

Pored toga, ministar spoljnih poslova je skrenuo pažnju na potrebu promene principa formiranja Evropske komisije u slučaju prijema novih članica.

Podsetimo, lideri Evropske unije na samitu u Briselu 23. juna odobrili su odluku o dodeli statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji.

Odluka je odobrena na osnovu preporuke Evropske komisije 17. juna.