Kuleba: Nemačka da pomogne Ukrajini da uđe u EU

Kuleba: Nemačka da pomogne Ukrajini da uđe u EU

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba pozvao je Nemačku da preuzme vođstvo u procesu koji vodi ka tome da Ukrajina postane deo Evropske unije.

U videu objavljenom na Fejsbuku u nedelju, Kuleba je rekao da je tokom posete Berlinu ranije ove nedelje imao „veoma racionalnu diskusiju sa Nemcima o tome da Ukrajina postane deo EU“.

„Rekao sam im da će se to ipak dogoditi. Neminovno je da će Ukrajina pre ili kasnije dobiti status kandidata. Nemačke elite imaju izbor da vode ovaj proces i upišu svoja imena u istoriju Evrope ili će se to ipak desiti, ali bez njihovog rukovodstva“, dodao je on.

Ministar je razgovarao i o embargu na rusku naftu, o kojem trenutno raspravljaju zemlje članice EU, a tokom njegove posete pojavilo se i pitanje embarga na ruski gas.

Posle sastanka sa nemačkim zvaničnicima, Kuleba je takođe razgovarao sa ministrima spoljnih poslova G7 i rekao da oni „pozdravljaju ideju da je neophodno zamrznuti rusku imovinu i prebaciti je u Ukrajinu kako bi pomogli obnovu naše zemlje. Ovde je reč o stotinama milijardi evra. Takođe, (G7) je saopštila da je spremna da učestvuje u obnovi Ukrajine, u rekonstrukciji njenih gradova i infrastrukture. Znate da predsednik Ukrajine ima ideju da zemlje preuzmu kontrolu nad određenim regionima ili gradovima koji su pogođeni ratom i naši partneri pozdravljaju ovu ideju.

Kuleba je takođe pozvao na „rešenje za uklanjanje ruske blokade izvoza ukrajinskih agroindustrijskih proizvoda u svet. Upravo sada, ruska agresija vodi svet ka gladi. Zbog toga je važno raditi i sa afričkim zemljama. Želimo da pomognu u rešavanju ovog problema.”