Kris Hipkins će zameniti Džasindu Ardern na mestu premijera

Kris Hipkins će zameniti Džasindu Ardern na mestu premijera

Vladajuća Laburistička partija Novog Zelanda u nedelju je izabrala Krisa Hipkinsa da zameni Džasindu Ardern na mestu svog lidera i 41. premijera zemlje.

Hipkins (44) je bila jedina nominacija za taj posao i njegova potvrda na sastanku stranke u nedelju, poznatom kao poslanički klub, bila je uglavnom formalnost.

Njegovo imenovanje na čelo mesto usledilo je nakon iznenadne ostavke Ardernove u četvrtak, koja je rekla da „nema više u rezervoaru“ da vodi zemlju.

„Ovo je najveća privilegija i najveća odgovornost u mom životu“, rekao je Hipkins najavljujući svoje imenovanje. „Pokrenut sam i uzbuđen zbog izazova koji je pred nama.

Hipkins je imenovao Karmel Sepuloni za zamenika premijera, prvog zamenika premijera Novog Zelanda pacifičkog porekla.

Poznat kao „Čipi“, Hipkins je stekao reputaciju kompetentnog u borbi protiv COVID-19 i bio je alat za rešavanje problema za Arderna kada su se drugi ministri u kabinetu mučili.

Prvi put izabran u parlament 2008. godine, postao je poznato ime koje je prednjačilo u odgovoru vlade na pandemiju. Imenovan je za ministra zdravlja u julu 2020. pre nego što je krajem godine postao ministar za reagovanje na COVID.

Sepuloni (46) je evropskog porekla sa Samoana, Tongana i Novog Zelanda i živi u Oklandu. Ona ima veliki broj portfelja, uključujući društveni razvoj i zapošljavanje i umetnost, kulturu i nasleđe.

Hipkins je rekao da će ostatak njegovog tima biti objavljen kasnije.

Pre nego što Hipkinsova postane premijerka, Ardern će podneti ostavku predstavniku kralja Čarlsa na Novom Zelandu, generalnoj guverneru Sindi Kiro. Kiro će imenovati Hipkinsa na tu ulogu i on će položiti zakletvu. Hipkins je rekao da će položiti zakletvu u sredu.