Incident u Čačku pokazuje važnost redovnog održavanja elektroinstalacija u stambenim zgradama

Incident u Čačku pokazuje važnost redovnog održavanja elektroinstalacija u stambenim zgradama

U ranim jutarnjim časovima, u Ulici Čačanski partizanski odred broj dva, stanari su bili zatečeni serijom eksplozija koje su potresle njihovu zgradu. Strujomeri su se zapalili, dok su u nekim stanovima bojleri doslovno eksplodirali. Srećom, vatrogasne jedinice brzo su reagovale i ugasile požar, ali ne pre nego što su evakuisali 35 najugroženijih stanara.

Očevidci su opisivali prizore panike i konfuzije dok su dim i vatra zahvatali delove zgrade. Stanarka Stana Babić opisuje kako ju je sin pozvao, upozoravajući je na jake zvukove eksplozija, dok je Ljubica Zeljković svedočila o tome kako se dim širio, stvarajući neprozirnu maglu sličnu prašini.

Zoran Grujović, jedan od stanara, brzo je shvatio ozbiljnost situacije i odlučio da ostane sa decom u stanu, izbegavajući hodnike zbog gustog dima. Srećom, niko nije bio povređen, ali nekoliko osoba je završilo u bolnici zbog udisanja dima.

Istraga koju je sproveo Elektrodistribucija Čačak otkrila je da je požar nastao na unutrašnjim instalacijama zgrade, a ne na samim strujomerima. To je podiglo pitanje odgovornosti za održavanje elektroinstalacija u stambenim zgradama. Prema Elektrodistribuciji, vlasnici stanova su odgovorni za održavanje instalacija unutar svojih domova, dok je proveru zajedničkih instalacija potrebno pokrenuti preko upravnika stambenih zajednica.

Ovaj incident naglašava važnost redovnog održavanja elektroinstalacija u stambenim zgradama. Zakon precizira da se instalacije trebaju proveravati na tri do pet godina, u zavisnosti od starosti zgrade. Stanari treba da angažuju licencirane firme za proveru instalacija kako bi osigurali sigurnost svih stanara.

Vatrogasci su naglasili važnost brze evakuacije u slučaju havarije i preporučili korišćenje protivpožarnih stepenica ili stepenišnog prostora. Takođe, potrebno je obavestiti elektrodistribuciju kako bi se isključila struja i izbegli dodatni rizici.

Održavanje elektroinstalacija u stambenim zgradama nije samo zakonska obaveza, već i ključni faktor za osiguranje sigurnosti svih stanara. Redovne provere i održavanje mogu sprečiti buduće incidente poput ovog u Čačku i osigurati bezbedno okruženje za sve.