Kragujevčanin degradiran, jer je odbio da potpiše spisak kapilarnih glasova za SNS

Kragujevčanin degradiran, jer je odbio da potpiše spisak kapilarnih glasova za SNS

Predizborna kampanja u Kragujevcu je u punom jeku, a sa njom se pojavljuju I spiskovi za prikupljanje kapilarnih glasova. U tome prednjači Srpska napredna stranka, a svi oni koji se ogluše o naredbu bivaju kažnjeni. Takav slučaj je bio sa Novicom Petrovićem koji je polovinom oktobra sa svog radnog mesta u opštini premešten u mesnu kancelariju u selu Bukurovac nadomak Kragujevca.

Novica je odbio da sa svojom porodicom potpiše listu kapilarnih glasova Srpske napredne
stranke . Potom je premešten iz gradske uprave u centru grada u mesnu kancelariju u Bukurovcu 

“ Ja sam pozvao v.d. načelnicu da je pitam o čemu se radi. Načelnica mi je obrazložila da me prebacuju ovde, da su sredili prostorije za mene, to mi je nagrada jer sam ja kao dobar službenik gradske upravave
grada kragujevca gde god sam radio ja sam unapredio, pa je neophodno da unapredim I ovu mesnu
zajednicu“ kaže Novica.

Nakon 20 godina rada Novica radno vreme provodi u prostoriji u kojoj nema vode,
grejanja, internet konekcije, ali ni bilo kakvih zahteva od strane meštana jer ta kancelarija nije radila
godina. Sada se kako kaže druži sa miševima ili proverava uličnu rasvetu I udarne rupe po seoskom putu.

„Daje mi privremenu meru dve do tri meseca, ako budeš dobar vratićemo te, ako ne ostaješ I
dalje gore“ kaže Novica.

Novica Petrović nije jedini, ali je redak koji je pristao da govori o tome kako mu je odbijanje da bude kapilarni glas otežalo život. Zbog svog poteza se kaže, ne kaje..Iz nevladine organizacije Res publika, koja prati dešavanja u ovoj izbornoj kampanji kažu da se građani javljaju mahom anonimno I da je najveći broj pritisaka za potpisivanje lista sigurnih glasova u javnim preduzećima I ustanovama. Oni upozoravaju sugrađane da budu pažljiviji kada daju svoje podatke.

„Reč je o ljudima koji mahom anonimno dele svoja iskustva, mi to prosto beležimo kako bi smo imali sve te slučajeve pritisaka I dešavanja koja mogu sutra uticati na opredeljivanje birača na predstojećim izborima, a ukoliko su građani odlučeni da preduzmu neke pravne radnje, odnosno podnesu tužbe ukoliko je reč o nezakonitom ponašanju, onda ih upućujemo gde mogu da ostvare besplatnu pravnu pomoć“, kaže Bojana Vlajović Savić iz nevladine organizacije Res publica.

Ove godine uz podršku CRTE prvi put je u Kragujevcu organizovana posmatračka misija za lokalne izbore. Prati se ceo izborni proces od momenta raspisivanja izbora.

„To podrazumeva praćenje rada gradske izborne komisije, monitoring medija, šta rade politički akteri tokom kampanje I pratićemo kako će proticati glasanje na biračkim mestima u Kragujevcu, jer smatramo da je to važno I da na taj način možemo da doprinesemo da ti izbori budu fer I demokratski“, ističe Vlajović Savić

U Kragujevcu proglašeno 13 izbornih lista koje će se 17. decembra boriti za ulazak u lokalni parlament.