Premijer Severne Makedonije potvrdio stav o učešću u „Otvorenom Balkanu“

Premijer Severne Makedonije potvrdio stav o učešću u „Otvorenom Balkanu“

Premijer Severne Makedonije, Dimitar Kovačevski, izjavio je da se stav njegove vlade o učešću u regionalnoj incijativi „Otvoreni Balkan“ nije promenio i da je ministar spoljnih poslova, Bujar Osmani, izneo svoj „partijski stav“ o ovom pitanju.

Kovačevski je istakao da ostaju posvećeni konstruktivnoj ulozi u svim regionalnim inicijativama, uključujući „Otvoreni Balkan“, pod uslovom da donose stvarne koristi za građane, države i ekonomije zemalja učesnica.

Premijer je naglasio da je mir i stabilnost ključni element svake regionalne inicijative i da je cilj postizanje ekonomske prosperiteta i prevazilaženje izazova u regionu.

Kovačevski je takođe podržao napore Srbije i Kosova u očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu i pozvao ih da preduzmu korake za bezbednu budućnost svojih građana i celog regiona.

Ovo saopštenje dolazi nakon što je ministar Osmani izneo svoj lični stav o potrebi preispitivanja učešća Severne Makedonije u „Otvorenom Balkanu“ ako se dokaže da je Srbija umešana u napad na severu Kosova.

Premijer je zaključio da su spremni da doprinesu miru i stabilnosti u regionu i da su otvoreni za dijalog sa susedima kako bi se rešili svi otvoreni sporovi.

Kovačevski je takođe naglasio da Severna Makedonija služi kao primer za rešavanje unutrašnjih problema i sporova sa susedima putem otvorenog dijaloga.