Kosovo zadržalo ruskog novinara na granici

Kosovo zadržalo ruskog novinara na granici

Kosovski ministar unutrašnjih poslova rekao je u subotu da je uhapsio rusku novinarku na granici zbog sumnje da bi mogla da bude špijun, a bezbednosni organi tragaju za „njenim namerama“.

Ministar unutrašnjih poslova zemlje Dželal Svekla imenovao je novinarku kao Dariju Aslamovu.
„Mnoge zemlje su dokazale da se bavila špijunažom za ruske vojne obaveštajne službe i da se pretvarala da je novinarka“, rekao je Svekla u izjavi za štampu.

Rojters nije mogao da potvrdi Svecline optužbe. Novinarka nije bila dostupna za komentar i nejasno je da li je angažovala advokata.

Svekla je na svojoj Fejsbuk stranici objavio nekoliko fotografija novinara sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom i još jednu sa sirijskim predsednikom Bašarom al Asadom, među ostalim slikama. Rusija je glavni saveznik Srbije i kao što je Beograd protiv nezavisnosti Kosova.

Tenzije između zapadnobalkanskih suseda Kosova i Srbije nedavno su se rasplamsale i dostigle vrhunac prošle nedelje nakon što je Kosovo saopštilo da će obavezati Srbe koji žive na severu zemlje i koriste srpske automobilske tablice da se prijave za tablice koje izdaju prištinske institucije. Obaveza je sada odložena.

Etnički Srbi čine oko 5 procenata stanovništva Kosova, što je 90 procenata etnički Albanci.
U drugom incidentu policija je u subotu saopštila da je jedna od njihovih patrola u blizini granice sa Srbijom napala u području zemlje koje je narušeno etničkim sporovima i krijumčarenjem.

„Njen pokušaj da uđe u našu zemlju, koji se poklapa sa dešavanjima na severu zemlje, jasno dokazuje da se Rusija uključila u srpsku propagandu sa ciljem da destabilizuje našu zemlju“, rekao je on.
Kosovo se pridružilo Evropskoj uniji i osudi Sjedinjenih Država protiv ruske invazije Ukrajine i već je uvelo sankcije.