Kosovo tvrdi da je Srbija odbacila kompromis EU o severnim opštinama

Kosovo tvrdi da je Srbija odbacila kompromis EU o severnim opštinama

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbio da podrži predloge Evropske unije za rešavanje problema pridruživanja srpskih opština na severu Kosova.

Kurti je to rekao u nizu objava na društvenoj mreži Tviter (Ks) nakon sastanka na marginama samita EU u Briselu, piše „Evropska istina“.

Premijer delimično priznatog Kosova rekao je da se sastao sa liderima Francuske, Italije i Nemačke, šefom Evropskog saveta, visokim diplomatom EU Žozepom Borelom i specijalnim predstavnikom Miroslavom Lajčakom.

„Kosovo je pristalo i prihvatilo Osnovni sporazum (o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. – Red.), a ja sam predložio da ga potpišemo danas, ovoga puta zajedno sa predlogom EU-SAD od 21. oktobra“, napisao je Kurti, pozivajući se na na novi plan u vezi sa stvaranjem zajednice srpskih opština.

Ali, dodao je, Srbija je odbila da potpiše i sporazum i nacrt od 21. oktobra, već je ponudila da potpiše „prateće pismo“ kojim bi se „poništila tri principa Osnovnog sporazuma, njegov aneks i predlog od 21. “ bez pojašnjenja detalja.

Do trenutka objavljivanja vesti, EU nije objavila saopštenja u vezi sa sastancima sa liderima Kosova i Srbije.

Srbija i Kosovo su, uz posredovanje Evropske unije, početkom godine dogovorile plan u deset tačaka za normalizaciju odnosa, ali je pregovarački proces otežala eskalacija na severu Kosova zbog održavanja ranog tamošnje izbore, koje su Srbi ignorisali.

U septembru je na severu Kosova došlo do sukoba sa pucnjavom naoružanih nepoznatih lica, usled čega je ubijen kosovski policajac. Priština tvrdi da su nepoznate osobe delovale po nalogu Srbije, sa namerom da destabilizuju situaciju u regionu.

Kao odgovor, NATO je pojačao svoje mirovne snage na Kosovu, dovodeći dodatne trupe iz UK i Rumunije i šaljući im teško naoružanje.