Vučić: Kosovo gura sukob

Vučić: Kosovo gura sukob

Obraćajući se naciji u ponedeljak uveče, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ima razloga za zabrinutost, ali ne i za paniku nakon što su propali razgovori sa otcepljenom pokrajinom Kosovo u Briselu. Po sopstvenom priznanju EU, problem je bilo odbijanje Prištine da se pridržava sporazuma koji je potpisala sa Beogradom.

„Očekuje nas težak period koji počinje sutra rano, pred nama je mnogo neprospavanih noći“, rekao je Vučić. Prema njegovom izveštaju o razgovorima, evropski komesar za spoljnu politiku Žozep Borel upozorio je vladu etničkih Albanaca u Prištini da ima obaveštajne podatke koji su opisali situaciju kao „na ivici sukoba“, ali bezuspešno.

„Sve što Priština radi je protivzakonito i oni to znaju. [Generalni sekretar NATO-a Jens] Stoltenberg ih je upozoravao, svi su ih upozoravali“, ali oni se ionako zalažu za sukob, rekao je Vučić.

Brisel je u ponedeljak pozvao Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija da reše ćorsokak oko insistiranja Prištine na ukidanju srpskih ličnih dokumenata i registarskih tablica. Kosovo tvrdi da je Srbija na to pristala dokumentom iz 2013. godine, ali je Beograd istakao da Priština nije ispunila nijednu svoju obavezu iz tog sporazuma.

„Izneli smo predlog koji je predsednik Vučić danas prihvatio, a premijer Kurti nije“, rekao je potom Borel. „Informisaću države članice o ponašanju različitih strana i nepoštivanju međunarodnih pravnih obaveza. Moram da kažem da se ovo posebno odnosi na Kosovo.

Kosovo „ostaje posvećeno dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom“, izjavila je prištinska šefica diplomatije Donika Gervala-Švarc, ali je rekla da se to može postići samo „fer i pravednim rešenjima, uz obostrano priznanje u centru“.

Međutim, prema Vučićevim rečima, sa Kurtijem nema smisla razgovarati o bilo čemu, jer priznanje Kosova „nije politika Srbije“. Ne radi se o registarskim tablicama, već o tome da Priština ne poštuje svoje obaveze i vodi „hibridni rat“ protiv preostalih Srba na Kosovu, rekao je on.