Meštani strahuju da se od projekta kopanja litijuma u valjevskom kraju nije odustalo

Meštani strahuju da se od projekta kopanja litijuma u valjevskom kraju nije odustalo

Projekat kanadske kompanije „Litijum Balkan“ za kopanje litijuma u valjevskom kraju stopiran je nakon što su meštani ukazali na zagađenu vodu i oštećene kuće, za koje su tvrdili da su posledica istražnih radnji. Iako su aktivnosti privremeno obustavljene, meštani strahuju da se od projekta nije odustalo.

Cvetko Jovanović iz sela Lukavac, postao je najpoznatiji meštanin kada je pre dve godine progovorio o problemu zamućene vode u svom dvorištu i oštećenoj kući. Optužio je kompaniju Eurolitijum Balkan, koja je u tom selu obavljala istraživanja.

„Za dve godine ništa se nije promenilo. Zaradio sam ozbiljne dijagnoze, ostavljen sam od svih i ne želim više u javnost,“ rekao je Cvetko, dodajući da voda u bunaru njegovog sinovca Zorana Jovanovića takođe nije za piće. Analize su pokazale visok stepen gvožđa, litijuma i drugih metala.

„Nismo bili u pregovorima sa kompanijom Eurolitijum Balkan. Oni ne priznaju ništa niti su se pojavljivali na terenu,“ izjavio je Zoran Jovanović.

Inženjer Zoran Arbajter, koji u Lukavcu uzgaja borovnicu, 2019. godine je prvi put primetio da mu voda iz arteskog bunara nestaje i da je hemijski neispravna. Sumnjao je da su istraživanja kompanije uzrok problema. „Analize su pokazale nedozvoljene količine bora, natrijuma i kalcijuma, što nije dobro za borovnicu,“ rekao je Arbajter, koji je morao da buši novi bunar.

Arbajter je pokušao da pregovara o odšteti sa kompanijom, ali su mu umesto ugovora o odšteti ponudili ugovor o donaciji, uz klauzulu koja ga sprečava da govori protiv njih. „Smatram da je to diktatura i ucenjivanje,“ rekao je.

Osnovni sud u Valjevu je obustavio dalja istraživanja po tužbi pokreta „Marš sa Kolubare,“ što je potvrdio i Viši sud. Ministarstvo rudarstva i energetike izdalo je rešenje o privremenoj zabrani daljih istražnih radnji. Uprkos tome, kanadska kompanija je otvorila info centar u Valjevu, koji i dalje radi.