Konzorcijum počinje izgradnju solarne farme od 150 MW na Kosovu

Konzorcijum počinje izgradnju solarne farme od 150 MW na Kosovu

Grupa međunarodnih i lokalnih investitora počela je da gradi solarnu farmu od 150 megavata (MW) u zapadnom delu Kosova, dok ta balkanska zemlja pokušava da ukine svoju zavisnost od uglja, preneo je Rojters.

Konzorcijum Solar Energy Group Europe (SEGE) planira da počne proizvodnju u roku od 12 meseci. Fabrika nema nikakve koristi od državnih subvencija i sva proizvodnja će morati da se proda na otvorenom tržištu.

Više od 90% domaće proizvodnje je iz uglja, a ostatak je iz obnovljivih izvora, uglavnom vetra.

„Iskoristivši potencijal čiste energije, mi utiremo put za zeleniju i ekološki prihvatljiviju budućnost“, rekao je kosovski premijer Aljbin Kurti tokom ceremonije obeležavanja izgradnje fabrike u blizini grada Đakovice na zapadu zemlje.

Inženjering, nabavku i izgradnju postrojenja će obavljati nemačka grupa za elektroenergetsku opremu i servis Siemens Energy AG.

Očekuje se da će godišnja proizvodnja biti više od 243.000 megavat sati (MVh), objavila je kompanija na svojoj veb stranici.

Kosovo je bogato lignitom, mekim ugljem čiji relativno nizak energetski sadržaj dovodi do posebno toksičnog zagađenja kada se sagoreva. Kosovo ima pete po veličini svetske rezerve lignita od 12-14 milijardi tona, pokazuju zvanični podaci.

Njene dve elektrane na ugalj, stare četiri i šest decenija, neke su od najzagađivačijih elektrana u Evropi i zbog njihove stare tehnologije moraju se vrlo često zatvarati radi popravki, što primorava siromašnu zemlju da uvozi skupa struja.

Sadašnja vlada je obećala da će prestati koristiti ugalj do 2050. godine.

Prošle nedelje je pokrenuo solarnu aukciju od 100 MW u nadi da će privući investitore ponudom javnog zemljišta i 15-godišnjim ugovorom o kupovini električne energije.