Kon: Delta soj pokriva svet, nevakcinisani da ne idu na okupljanja

Kon: Delta soj pokriva svet, nevakcinisani da ne idu na okupljanja

Nemam informaciju da se u Srbiji pojavio delta soj koronavirusa, ali je jasno da je pitanje trenutka kada će virus koji tako dominira pokriti čitav svet, rekao je epidemiolog Predrag Kon za RTS. Naglasio je da treba voditi računa o okupljanjima i kontaktima i preporučio onima koji nisu vakcinisani da ne odlaze na velika okupljanja. Pozvao je sve, naročito mlade, da se vakcinišu i poručio da postojeće vakcine štite i od novih sojeva virusa.

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon rekao je da za sada nema informaciju da se u Srbiji pojavio delta soj koronavirusa i da je jasno da kad jedan virus tako dominira da će pokriti čitav svet i da je samo pitanje trenutka.

Naglasio je da prenošenje virusa direktno zavisi od toga koliko imamo osetljivih ljudi, a ukoliko se poštuju mere, stvaraju se barijere za virus čime se onemogućuje brz prenos.

Govoreći o bržem širenju delta soja koronavirusa, Kon je naveo da se spominje brže prenošenje za 40 do 60 odsto.

„Prvobitni virus se prosečno prenosio od jednog zaraženog na drugog na tri novozaražena, a ovaj se prosečno prenosi na pet. Upravo zato i obuhvat vakcinacijom mora biti znatno veći da bismo sprečili to njegovo prenošenje“, objasnio je Kon.

Istakao je da se u Velikoj Britaniji činilo da se smrtnost održava dok raste broj zaraženih, ali da se u poslednjih pet dana povećava i broj umrlih.

Posavetovao je sve koji nisu vakcinisani da ne idu na takva okupljanja.

„Ako se budemo vakcinisali do 70 posto, moći ćemo bez obzira na svu situaciju u svetu da budemo potpuno mirni najesen“, istakao je Kon.