Komandant KFOR-a i Kurti diskutovali o bezbednosnoj situaciji i potrebi za koordinacijom

Komandant KFOR-a i Kurti diskutovali o bezbednosnoj situaciji i potrebi za koordinacijom

Komandant KFOR-a, turski general Ozkan Ulutaš, sastao se sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem kako bi razgovarali o trenutnoj bezbednosnoj situaciji i važnosti izbegavanja jednostranih akcija koje bi mogle pogoršati tenzije na terenu. Ulutaš je naglasio neophodnost održavanja odgovarajuće koordinacije među svim zainteresovanim stranama.

Ovaj sastanak dolazi nakon nedavnih akcija kosovske policije koje su rezultirale zatvaranjem šest filijala Poštanske štedionice na severu Kosova, što je dodatno zakomplikovalo situaciju.

Prethodno se Ulutaš sastao i sa predsednicom Kosova, Vjosom Osmani, ponovivši nepokolebljivu posvećenost KFOR-a sprovođenju mandata UN-a da obezbedi bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve stanovnike Kosova. General Ulutaš je istakao da je uloga KFOR-a ključna za regionalnu stabilnost i da misija NATO-a održava vidljivo i fleksibilno prisustvo koje može efikasno odgovoriti na bilo kakav značajan bezbednosni razvoj.

U odgovoru na nedavno nasilje, KFOR je značajno povećao svoje prisustvo, rasporedivši dodatnih 1.000 vojnika, učetvorostručivši prisustvo na severu Kosova i utrostručivši broj patrola, uključujući patrole duž granične linije.

Vlada Kosova je u saopštenju o sastanku istakla važnost redovne komunikacije i sastanaka za bolju koordinaciju bezbednosnih institucija. Premijer Kurti je izrazio zahvalnost generalu Ulutašu na dobroj saradnji i doprinosu KFOR-a sigurnosti i miru na Kosovu.