Velika većina učenika upisala željene škole u prvom krugu raspodele srednjih škola

Velika većina učenika upisala željene škole u prvom krugu raspodele srednjih škola

Na portalu Moja srednja škola objavljeni su konačni rezultati raspodele učenika po srednjim školama i obrazovnim profilima, pri čemu je 81,43% od ukupno 59.091 učenika uspelo da upiše jednu od svoje prve tri željene škole u prvom krugu raspodele.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović istakla je da je ovo dobar rezultat, što ukazuje na to da su učenici i njihovi roditelji ili zakonski zastupnici dobro procenili uspeh i ostvarene bodove na završnom ispitu.

Prema podacima ministarke, raspoređeno je 35.863 učenika po prvom opredeljenju, 8.147 po drugom i 4.163 po trećem opredeljenju.

Najtraženiji obrazovni profili bili su zdravstvo i socijalna zaštita u medicinskim školama. Posebno visok indeks popularnosti imale su Gimnazija Jovan Jovanović Zmaj u Novom Sadu, Srednja turistička škola na Novom Beogradu za hotelijerko-restoraterskog tehničara, kao i Vazduhoplovna akademija za avio-tehničara za vazduhoplov i motor.

Svaki učenik je imao pravo da iskaže 20 različitih opredeljenja za obrazovne profile, što je omogućilo veću fleksibilnost prilikom izbora škola.