Ko sve upravlja Poštom i koliko zarađuju: Nadzorni odbor i 15 direktora među kojima i predsednik RIK

Ko sve upravlja Poštom i koliko zarađuju: Nadzorni odbor i 15 direktora među kojima i predsednik RIK

Uz v. d. direktora Zorana Đorđevća, vrh organizacione strukture Javnog preduzeća „Pošte Srbije“ čini i Nadzorni odbor koji ima pet članova, ali i poslovodstvo koje broji pet izvršnih direktora, među kojima je i predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević.

Nadzorni odbor koji, kako je navedeno na sajtu ovog javnog preduzeća , obavlja nadzor nad poslovanjem, ima pet članova. Na njegovom čelu je diplomirani ekonomista Boriša Šarenac. Prema izveštaju Agencije za sprečavanje korupcije iz 2019. godine kada je poslednji put prijavio imovinu, Šarenac kao predsednik Nadzornog odbora mesečno prima 52.600 dinara. Osim toga, prima i penziju u visini od 109.858 dinara.

U Nadzornom odboru je i diplomirani pravnik Miodrag Grdinić koji prema izveštaju Agencije iz 2021. godine, za vršenje funkcije člana Nadzornog odbora u JP „Pošte Srbije“ mesečno zarađuje 59.000 dinara. Kao i Šarenac, prima penziju, nešto manju u iznosu od 78.000 dinara. Prijavio je i zaradu od 10.000 kao odbornik Skupštine Beograda.

Članovi Nadzornog odbora su i master ekonomije Katarina Šušić, diplomirani ekonomista Branko Kalajanović za koje nema informacija o primanjima na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije.

Peti član Nadzornog odbora je diplomirani ekonomista Biljana Ćeranić. Ćeranić, prema izveštaju Agencije iz 2022. godine, kao članica Nadzornog odbora u JP „Pošte Srbije“ mesečno zarađuje 65.218 dinara. U izveštaju iz 2022. godine navedena su i primanja iz Poreske uprave od 132.000 dinara gde radi kao načelnica u sektoru poreske policije.

Poslovodstvo koje vodi Đorđević ima pet izvršnih direktora. Jedan od njih je Vladimir Dimitrijević koji se nalazi na čelu RIK-a od 2016. godine, iz redova Srpske napredne stranke. U njegovoj imovinskoj karti na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije navodi se da kao predsednik RIK mesečno zarađuje 39.000 dinara. Njegova primanja u Pošti iznose 220.000 dinara.

Izvršni direktori u JP „Pošte Srbije“ su i  Miloš Đurić, Saša Trandafilović, Nebojša Marković i Dragan Đorđević. Đorđević je inače član SNS-a i odbornik u Skupštini Grada Niša, a za izvršnog direktora ovog JP imenovan je 4. novembra. Nije, međutim poznato, koliko Dragan Đorđevič zarađuje na funciji izvršnog direktora JP „Pošte Srbije“ budući da informacija o tome nema na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije.

U okviru poslovodstva JP „Pošte Srbije“ je i 10 direktora različitih sektora:

Bojana Nikolić – direktor Funkcije usluga

Mirjana Rafael – direktor Funkcije poštanske mreže

Milica Spasić – direktor Funkcije informacionih tehnologija, elektronskih komunikacija i razvoja

Hadži Ana Dašić – direktor Funkcije nabavki, investicija i održavanja

Danijela Rajković – direktor Funkcije upravljanja kadrovima

Nataša Dimitrijević – direktor Funkcije pravnih poslova i upravljanja nepokretnostima

Vladan Žarković – direktor Funkcije finansija i ekonomskih poslova

Bojana Potežica – direktor Prateće funkcije interne revizije

Aleksandar Mijušković – direktor Prateće funkcije strategije i procene poslovnog rizika

Marina Furtula – direktor Prateće funkcije bezbednosti i zaštite

Podsećamo, radnici pošte štrajkuju već  nedeljama zbog niskih primanja .

Oni traže zahtevaju rast plata od 30 odsto u tehnologiji, počev od oktobarske zarade.

Takođe, traže da se dodatno zaposle radnici u tehnologiji. Reč je, prema rečima našeg sagovornika, o neposrednim izvršiocima i deficitarnim radnim mestima.

Zahtevaju takođe i prestanak tihe diskriminacije prema zaposlenima i zvanične garancije od Vlade Srbije da će njihovi zahtevi biti ispunjeni.

Radnici koji su bili u obustavi, koja je počela u Novom Sadu 24. oktobra a potom se širila po drugim gradovima Srbije, dobili su manje oktobarske plate.