Institut za transfuziju krvi apeluje: „Obojimo leto u crveno“ kroz davanje krvi

Institut za transfuziju krvi apeluje: „Obojimo leto u crveno“ kroz davanje krvi

Mirjana Knežević iz Instituta za transfuziju krvi apeluje na javnost da se uključi u akciju „Obojimo leto u crveno“ davanjem krvi tokom letnjih meseci. Ona ističe da krv nema alternativu i poziva ljude da ne čekaju nesreće kako bi donirali, već da redovno doprinose stabilnosti zdravstvenog sistema tokom cele godine.

Leto je izazovno za dobrovoljne davaoce krvi, naročito zbog visokih temperatura koje mogu ometati donacije. Institut za transfuziju krvi raspolaže rezervama koje su trenutno stabilne, ali je poziv otvoren za sve koji ispunjavaju uslove da se odazovu i doniraju.

„Akcija ‘Obojimo leto u crveno’ traje do kraja leta, a jun je bio uspešan sa preko 500 davalaca krvi. Redovni davaoci su predvodili akciju, dajući bez obzira na godišnje doba. Pozivamo sve da se pridruže kako bismo osigurali siguran zdravstveni sistem i izbegli situacije u kojima pacijenti čekaju na krv“, naglasila je dr Knežević.

Institut za transfuziju krvi radi redovno, dok će autobusi za transfuziju tokom leta raditi skraćeno zbog visokih temperatura.

Ova inicijativa takođe podstiče porodične tradicije davanja krvi, gde su deca često nastavljala praksu davanja krvi započetu u porodici. Dr Knežević je istakla da mladi često svoje posebne trenutke, poput 18. rođendana ili godišnjice kompanije, obeleže donacijom krvi.