Stručnjak savetuje: Redovno servisiranje klima-uređaja ključno za prevenciju požara

Stručnjak savetuje: Redovno servisiranje klima-uređaja ključno za prevenciju požara

Za deset dana u Beogradu su se dogodila dva požara izazvana kvarovima na klima-uređajima. Profesor Andrej Čoha iz Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ za Beogradsku hroniku objasnio je koliko je važno redovno održavanje i servisiranje ovih uređaja kako bi se sprečili slični incidenti.

Prema rečima profesora Čohe, klima-uređaji treba da se čiste barem jednom godišnje kako bi se uklonile prašina, bakterije i buđ. „Prašina i prljavština koje se nakupljaju zbog neredovnog održavanja mogu uzrokovati ozbiljne probleme, uključujući i požare. Preporučuje se što češće provere i, ako je moguće, samostalno čišćenje ili angažovanje stručnjaka za servis. Trošak od 1.000 do 2.000 dinara za profesionalno servisiranje je zanemarljiv u odnosu na potencijalne posledice“, naglasio je Čoha.

Profesor Čoha je istakao da postoje jasni indikatori koji ukazuju na to da nešto nije u redu sa klima-uređajem. „Ako primetite da vaš klima-uređaj više ne hladi prostoriju kao ranije, iako je podešen na normalne temperature, to je znak da nešto nije u redu. Uređaj se mora redovno servisirati kako bi se izbegli veći problemi“, dodao je on.

Povećana spoljašnja temperatura dodatno opterećuje klima-uređaj, što može dovesti do njegovog pregrevanja i mogućeg izazivanja požara. „Velika temperaturna razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature može uzrokovati da klima-uređaj i kompresor rade na maksimalnom opterećenju, što povećava rizik od kvara“, upozorio je profesor.

U danima toplotnih talasa, kada klima-uređaji rade gotovo non-stop, važno je da se s njima postupa odgovorno. „Klima uređaj mora imati periodičan odmor, baš kao i svaki drugi uređaj. Njegovo preopterećenje može biti izuzetno opasno“, rekao je Čoha.

Profesor je savetovao da se servisiranje klima-uređaja planira u vansezonskim mesecima, kao što su zima i proleće, kako bi se izbegle duge liste čekanja tokom letnjih meseci.