Klačar: Koalicija oko SNS pobednik izbora, ali i još neki akteri u opoziciji

Klačar: Koalicija oko SNS pobednik izbora, ali i još neki akteri u opoziciji

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) Bojan Klačar ocenio je danas da je pobednik jučerašnjih lokalnih izbora koalicija oko Srpske napredne stranke koja je uspela da zadrži vlast u Beogradu i da uveća broj mandata zbog manje izlaznosti, ali i da ima i nekih drugih pobednika u opoziciji, iako opozicija suštinski ne može biti zadovoljna ishodom ovih izbora.

„Možemo da kažemo da su rezultati išli u pravcu onih trendova o kojima se govorilo uoči izbora. Ne možemo da govorimo o tome da su svi rezultati potvrđeni na način kako se o tome govorilo jer je nemoguće imati prognozu za sve unapred“, rekao je Klačar za Tanjug analizirajući rezultate izbora u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

On je naveo da se uoči izbora očekivala dominantna uloga koalicije oko SNS, kao i da najveća neizvesnost bude u Nišu, što se pokazalo kao tačno, kao i očekivanje da će biti manja izlaznost posebno u Beogradu gde su efekti bojkota bili najveći.

Klačar je primetio i da je Srpska napredna stranka napravila odličan rezultat u Novom Sadu, gde su, kako kaže, uspeli da ponove rezultate iz decembra na manjoj izlaznosti i u situaciji u kojoj nije bilo bojkota.

„Što se tiče Niša očekivano je bila najveća neizvesnost i to nisu krili ni ljudi u SNS i izgleda da ćemo morati da sačekamo finalne rezultate GIK-a da bismo mogli da sudimo o tome ko je u prilici da formira većinu“, istakao je Klačar.