Kisić: U Srbiji godišnje između 200 i 250 maloletničkih brakova

Kisić: U Srbiji godišnje između 200 i 250 maloletničkih brakova

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Republike Srbije Darija Kisić prisustvovala je skupu pod nazivom „Planiranje srećnije budućnosti za devojčice“ tokom 78. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Na ovom skupu, ministarka Kisić izrazila je odlučnost Srbije u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova.

Dečiji brakovi predstavljaju ozbiljno kršenje ljudskih prava, jer deci oduzimaju detinjstvo, sprečavaju ih da ostvare pravo na obrazovanje i zdrav život, te ograničavaju njihov potencijal za razvoj. Republika Srbija se, u skladu s tim, posvećuje rešavanju ovog problema.

U prošloj godini, Srbija se istakla kao jedna od država sa niskom stopom dečijih brakova u poređenju s globalnim i regionalnim nivoom. Ministarka Kisić je istakla da u Srbiji postoje evidencije o između 200 i 250 registrovanih maloletničkih brakova godišnje. Većina tih slučajeva uključuje devojčice uzrasta 16 i 17 godina, ali se i dalje suočavamo s problemom brakova u kojima su devojčice i mlađe.

Prema procenama, milioni devojaka širom sveta stupaju u brak pre nego što postanu punoletne, a više od trećine njih je mlađe od 16 godina. Ministarka Kisić je naglasila da Srbija namerava da usvoji izmene i dopune Porodičnog zakona, u kojima će biti jasno definisan minimalni uzrast za stupanje u brak, koji će iznositi 18 godina.

Ovo je deo šireg napora Republike Srbije u cilju zaštite prava dece i osiguranja bolje budućnosti za devojčice širom zemlje.