Kineski premijer kaže da je ekonomija u „uzlaznom trendu“

Kineski premijer kaže da je ekonomija u „uzlaznom trendu“

Kineska ekonomija je porasla 3 odsto u poslednja tri kvartala i stabilizuje se u „uzlaznom trendu“, rekao je kineski premijer Li Kećijang, obećavajući da će nastaviti da podržava ekonomiju merama politike.

Komentari su dati na sastanku sa generalnom direktorkom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalinom Georgijevom u subotu tokom samita ASEAN-a u Kambodži, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva spoljnih poslova u nedelju.

Premijer Li je takođe rekao da Kina naporno radi na održavanju stabilnih operacija tržišta, zapošljavanja i cena, navodi se u saopštenju.

„Nastavićemo da promovišemo sveobuhvatnu primenu paketa politika i mera za stabilizaciju privrede sa punim efektom…i nastojaćemo da postignemo bolje rezultate tokom cele godine“, rekao je Li.

Dok je vlada nastojala da podrži drugu po veličini svetsku ekonomiju sa više od 50 mera od kraja maja, najnovije brojke iz Kine ukazuju na usporavanje.

Nedavni podaci su pokazali neočekivano smanjenje izvoza i uvoza, usporavanje inflacije i pad novih bankarskih kredita.

Kina je u petak takođe ublažila neka od svojih strogih ograničenja zbog pandemije, nudeći neki predah od strategije nulte COVID-19 koja je obuzdala ekonomske i industrijske aktivnosti u zemlji.

Kina je otvorila više od 10 miliona novih urbanih radnih mesta u prvih 10 meseci ove godine, rekao je Li. Kina ima za cilj da zadrži stopu nezaposlenosti u gradovima ispod 5,5 odsto i da otvori više od 11 miliona novih radnih mesta u gradovima ove godine.

„Zemlje treba da ojačaju saradnju i koordinaciju makroekonomske politike, kako bi se stvorila sinergija za održavanje stabilnosti svetske ekonomije i sprečavanje recesije“, rekao je Li.