Kineska botanička medicina olakšava neželjeni efekat lečenja raka

Kineska botanička medicina olakšava neželjeni efekat lečenja raka

Eksperimentalni lek zasnovan na drevnoj kineskoj biljnoj medicini može pomoći u ublažavanju toksičnih neželjenih efekata hemoterapije i terapije zračenjem kod pacijenata sa rakom, pokazuju rezultati malog novog ispitivanja.

Mala grupa od 24 pacijenta imala je manje gastrointestinalnih neželjenih efekata od lečenja karcinoma rektuma nakon što su uzeli IIV-906, izveštavaju istraživači u Journal of Gastrointestinal Oncology.

IIV-906 je zasnovan na 1.800 godina starom tretmanu za stomačne bolesti koji je kombinovao sladić, urme, božure i lobanju, rekli su istraživači.

„Ova studija je prva demonstracija efikasnosti IIV-906 u smanjenju gastrointestinalne toksičnosti izazvane hemoterapijom i zračenjem, pokazujući potencijal leka da poboljša kvalitet života pacijenata uz povećanje efikasnosti lečenja“, rekao je ko-istraživač Iung-Chi Cheng, profesor farmakologije na Medicinskom fakultetu Jejla koji je pomogao u razvoju leka.

Tokom četvorogodišnje studije faze II, pacijentima su date kapsule IIV-906 zajedno sa hemoterapijom i zračenjem pre operacije.

U vreme operacije, oko 17% pacijenata je imalo potpun ili skoro potpun odgovor na lečenje raka, dok je ukupna stopa preživljavanja nakon pet godina bila 82%, pokazuju rezultati.

Među pacijentima su prijavljena samo dva slučaja teške dijareje. IIV-906 je namenjen za ublažavanje neželjenih efekata kao što su dijareja, umor i mučnina.

„Nismo imali nikakvu ozbiljnu toksičnost povezanu sa lekom i pacijenti su smatrali da je uzimanje leka u obliku pilule veoma lako i podnošljivo“, kaže viši istraživač dr Suzan Higins, profesor terapeutske radiologije i akušerstva, ginekologije i reproduktivnih nauka na Iale.

Rezultati zahtevaju dalje testiranje IIV-906 kod više pacijenata sa drugim vrstama karcinoma, kao što je rak karlice, rekli su istraživači u saopštenju za javnost sa Jejla.

Ljudi koji uzimaju IIV-906 mogli bi da izdrže oštrije doze i hemoterapije i terapije zračenjem, čineći njihov tretman raka efikasnijim, dodali su istraživači.