Kina reaguje na američke planove o članstvu Rusije u G20

Kina reaguje na američke planove o članstvu Rusije u G20

Peking kaže da nijedan član grupe ne može isključiti druge

Kina reaguje na američke planove o članstvu Rusije u G20.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin prokomentarisao je u sredu potencijalne planove SAD i zapadnih saveznika da izbace Rusiju iz G20 posle njene vojne ofanzive u Ukrajini.

„G20 je glavni forum za međunarodnu ekonomsku saradnju, koji okuplja najveće svetske ekonomije. Rusija je važna članica i nijedna članica nema pravo da proteruje druge zemlje“, rekao je portparol tokom redovne konferencije za novinare.

Vang je rekao da je u ovom trenutku globalna ekonomija u kritičnoj fazi, da se oporavlja od pandemije Covid-19, dok nestabilnost i neizvesnost rastu. Prema rečima portparola, zemlje G20 su posebno odgovorne za svetsku ekonomsku „stabilnost i oporavak“.

Vang je predložio da zemlje G20 treba da rade na multilateralizmu, solidarnosti i saradnji kako bi se suočile sa teškim ekonomskim i finansijskim problemima, kao i da daju „pozitivan doprinos realizaciji snažnog, zelenog i zdravog globalnog razvoja“.

U utorak je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao da će se o pitanju članstva Rusije u G20 razgovarati sa zapadnim saveznicima, dodajući da „to ne može biti uobičajeno za Rusiju u međunarodnim institucijama“.

Komentar je dat u kontekstu putovanja američkog predsednika Džoa Bajdena u Brisel na hitan samit NATO-a u četvrtak.

Peking je pozvao na deeskalaciju ukrajinske krize, ali je odbio da osudi Moskvu zbog njene vojne kampanje i, za razliku od mnogih zapadnih zemalja i nekih njihovih saveznika, nije uveo nikakve sankcije Rusiji. Prkosan stav Pekinga podstakao je Belu kuću da upozori na „posledice“ ako na bilo koji način pomogne Moskvi da zaobiđe sankcije.