Kina poziva na mirovne pregovore Rusije i Ukrajine

Kina poziva na mirovne pregovore Rusije i Ukrajine

Moskva i Kijev bi trebalo da nastave dijalog „bez preduslova“ ili uz pretpostavku ishoda, rekao je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji u četvrtak na sednici Saveta bezbednosti UN o Ukrajini.

U skladu sa „doslednim i jasnim“ neutralnim stavom Kine o ukrajinskom sukobu, ministar je ponovio da suverenitet i teritorijalni integritet svake države treba poštovati, a zabrinutost za bezbednost svih strana uzeti ozbiljno.

Jedini izlaz iz sukoba je kroz „dijalog i pregovore“, rekao je Vang.

„Glavni prioritet za strane je nastavak dijaloga bez preduslova“, rekao je on, pozivajući sve uključene u sukob da pokažu „uzdržanost“. Kina je spremna da podrži „sve napore koji bi mogli da pomognu u rešavanju krize“, dodao je on.

On je pozdravio pozitivnu ulogu Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koja je ovog meseca poslala misiju u ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporožje, rekavši da „nema mesta za pokušaje i greške“ kada je u pitanju bezbednost nuklearnih objekata. Među ostalim prioritetima, Vang je takođe naveo ublažavanje humanitarne situacije i osiguranje bezbednosti globalnih tržišta hrane i energije.

Održavanje međunarodnog sistema Ujedinjenih nacija, rekao je Vang, ključno je za sprečavanje „bilo kakvog oblika vrućeg rata ili takozvanog novog hladnog rata“.

Tokom sastanka sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u sredu, Vang je takođe izrazio nadu da će se sve strane u sukobu „uzdržati od odustajanja od napora za dijalog i rešavanje bezbednosnih problema kroz mirovne pregovore“.

Kijev i Moskva se nisu vratili za pregovarački sto otkako su pregovori u Istanbulu krajem marta propali. Ruski predsednik Vladimir Putin je prošle nedelje rekao da je Rusija spremna da okonča sukob „što je pre moguće“, ali je tvrdio da Kijev nije voljan da pregovara o miru.

Putin je u sredu najavio delimičnu mobilizaciju ruskih rezervista i tvrdio da se njegova zemlja sada bori sa „celom zapadnom vojnom mašinom“ u Ukrajini. Zapadne pristalice Kijeva odgovorile su na ove primedbe obećanjem da će zadržati ili čak povećati podršku Ukrajini i nastaviti da vrše pritisak na Moskvu.