KFOR učetvorostručuje prisustvo na severu Kosova nakon oružanog napada u Banjskoj

KFOR učetvorostručuje prisustvo na severu Kosova nakon oružanog napada u Banjskoj

KFOR (Kosovo Force) je saopštio da će učetvorostručiti svoje prisustvo na severu Kosova nakon oružanog napada u Banjskoj. Ovaj odgovor usledio je nakon što su povećane tenzije i nasilje u regionu, posebno nakon napada grupe Srba na kosovsku policiju u selu Banjska 24. septembra ove godine, u kojem su poginuli jedan kosovski policajac i trojica Srba.

Prema saopštenju KFOR-a, posle ovog oružanog napada, NATO je rasporedio skoro 1.000 dodatnih vojnika u okviru KFOR-a, a prisustvo i patrole su učetvorostručeni, uključujući i duž administrativne linije sa Srbijom. Ovi koraci preduzeti su kako bi KFOR osigurao bezbedno okruženje za sve ljude na Kosovu i ispunjavao svoj mandat prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine.

Iako je situacija na severu sada mirnija, KFOR upozorava da je i dalje krhka. KFOR nastavlja delovati kao treća linija reagovanja na Kosovu, nakon Kosovske policije i Misije za vladavinu prava EU (EULEX).

KFOR je naglasio da nije organizacija za sprovođenje zakona te da je na nadležnim organima u Prištini i Beogradu da sprovedu istrage o napadu u Banjskoj. KFOR zadržava ulogu trećeg lica za bezbednosni odgovor i apeluje na saradnju između relevantnih organa radi sprovođenja neophodnih pravnih istraga i dovođenja odgovornih pred lice pravde.